Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2020
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558
USDUSD11.7817
GBPGBP12.1793
CHFCHF11.8484

Анкета

Приемате ли строгите мерки, които прилага държавата в борбата с коронавируса?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Самодейците от село Кипра подготвят коледен концерт

С много топлина и празнична магия обещава да зареди зрителите на коледния си концерт Народно читалище „Христо Ботев“ – село Кипра, община Девня. Той ще се състои в навечерието на Бъдни вечер – 23 декември, понеделник, от 19 часа, на сцената на културно-просветното средище. Самодейците от всички групи се готвят много сериозно и репетират всяка вечер, съобщи секретарят на читалището Дияна Найденова, която е и художествен ръководител на прочутия Танцов ансамбъл „Кипра“. Празникът ще започне с възстановка на народните обичаи за Бъдни вечер, като за целта на сцената ще бъде пресъздаден традиционен нашенски дом със софра. Домакините ще посрещнат и коледарите, в чиято роля ще влязат самодейците от мъжката група към читалището.

Най-малките кипренчета пък ще изиграят сценка от народната приказка „Дядо и ряпа“. Децата ще рецитират и стихотворения, посветени на Рождество Христово, а 5-годишната Моника ще изпълни народна песен. Музикално-танцовата част на събитието ще бъде представена от богата фолклорна програма, в рамките на която самодейките от Танцов ансамбъл „Кипра“ ще изиграят две хора – едно тракийско и едно добруджанско. Изборът на двата колективни танца не е случаен, тъй като кипренци са потомци на тракийски бежанци, които по стечение на историческите обстоятелства са културно повлияни и от добруджанския фолклор, обясни Дияна Найденова.

Възрастните самодейци ще изнесат разнообразна музикална програма, която ще съдържа колективни, дуетни и индивидуални изпълнения на фолклорни коледни песни. За финал се очаква в читалището да пристигне Дядо Коледа, който ще раздаде подаръци на всички кипренски деца. А след официалната част изпълнители и публика ще отрупат масите с домашни ястия и питиета, за да се почерпят подобаващо по случай светлите празници.

barometar.net