Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Проф. Нася Хаджиева: Баща ми откри лечение за рак , още в средата на миналия век

Проф. Нася Спартакова Хаджиева е родена в Пловдив през 1948 г. Завършва Медицинския Университет в Пловдив през 1973 г., а година по-късно печели конкурс за Редовна аспирантура по Вирусология в Националния Център по Заразни и Паразитни Болести – София. През 1980 г. защитава успешно дисертационен труд и получава научната и образователна степен Кандидат на Медицинските Науки (К.М.Н.), като същата година започва работа като асистент-професор в Катедрата по Микробиология в Медицинския Университет – София. През 1996 г. получава степен Доцент.
Проф. Нася Хаджиева, която е завеждащ лаборатория по Микробиология и Вирусология в МБАЛ “Царица Иоанна” – София, е дъщеря на проф. Спартак Хаджиев. Повече от 50 г. той изследва взаимодействието на туберкулозните бактерии (Mycobacterium tuberculosis) с раковите клетки при хора със злокачествени заболявания. В последните 20 години в изследването активно работят дъщеря му проф. Нася Хаджиева и неговият внук – доц. Михаил Петров. Те продължават работа върху имуномодулиращата и антитуморна активност на противотуберкулозната ваксина БЦЖ. Десетки статии върху данните от тези изследвания са публикувани в различни медицински списания.

Проф. Хаджиева, каква е причината значимото откритие, направено от баща Ви, което Вие продължавате до днес, да има пълно затъмнение, въпреки, че от него зависи живота на милиони хора по света?

Знаете ли, не бих искала така да започваме интервюто днес. Живеем в информативен свят и е много трудно да има каквото и да е „затъмнение“ по някой въпрос. Всеки човек, който пожелае, може да се информира за всякакво лечение само с натисканто на едно копче на компютъра, нали? Така че, нека не намесваме „световната конспирация“, независимо дали тя съществува. Откритието на баща ми – проф. Спартак Хаджиев, е направено преди много години, в средата на миналия век и досега това лечение се прилага при много случаи на ракови заболявания в световната практика. Нямаше да го има това лечение, ако то нямаше успех, нали? Така че, ние с пълни сили продължаваме това човешко дело. Лекуваме успешно пациенти от страната и чужбина и се радваме на техният живот в добра кондиция, без странични ефекти и без рецидиви в продължение на много години. А препаратът ни се казва КАТРАПС – като респект към името на баща ми СПАРТАК, прочетено наобратно…

Всъщност Катрапс е препарат за терапия и революция в борбата с рака, нали така?

КАТРАПС е наистина революция, защото е създаден в години, в които думата имунотерапия не съществува и познанията върху имунитета и имунната система са още в емпиричен етап. Само много еминентни умове са могли да се досетят и да разработят препарати на ваксинална основа за лечение, а не за профилактика , както е било известно дотогава. Ваксините винаги са били мечта на учените, защото само те от лекарствените препарати са способни и са „изтрили“ от лицето на земята някои от най-тежките болести на човека като вариола, дифтерия и други. Наистина мечта е с едно лекарство и с една/две инжекции да предпазиш цялатo човечеството от смъртоносни болести? И ето такава мечта е имал и после е осъществил моя баща, препарат който да помага на всички раково болни. Сега, най – после, след повече от 70 години човечеството се обръща към собствената имунна система и към мощта на собствения организъм чрез различни имунотерапевтични средства в борбата срещу рака. И днес имунотерапията е хит в онкологията и целия свят работи върху нови и нови имунопрепарати за лечение на различни видове рак. “Всичко ново е добре забравено старо“ – казват хората…А ние сме 50 години пред всички тях!

Чума ли е наистина заболяването рак и знаем ли от какво се причинява?

Заболяването от рак не е чума, а нещо още по-трудно и необяснимо. Заболяване без никаква логика, а и никаква възможност за превенция не е сигурна засега. От рак боледуват всички – млади и стари, бедни и богати, умни и глупави, гении и просто-смъртни, всички боледуват от рак. Това не е чума, а рак! Има различни теории за възникване на рака и във всяка от тях има някакво зрънце истина, но цялостен отговор на този въпрос все още няма. Разбира се и аз много отдавна работя в тази посока и мисля че вече съм готова с моята „Теория за възникване и лечение на рака“, която скоро ще публикувам, но все още малко изчаквам. Сигурно ми трябва повече смелост и решителност, за да се изправя пред света с моята хипотеза. Събирам сили, но съм уверена че скоро ще я чуете!

С какво препратът Катрапс е различен от другите патентовани препарати против рак?

Както казах вече Катрапс е много актуален препарат, който рестартира имунната система на болните, за да се върне тя към своята функция на защитник от преди заболяването и да съумее, както преди, да предпазва организма от чужди за нея клетки и образувания. Нашият организъм е съвършен и само връщането към собствените механизми на защита, към собствения вроден имунитет и физиология може да доведе до пълно оздравяване след всякакви болести. И за рака важи същото. Организмът дълги години не допуска грешки, но след 60-70 години започва да греши и да не може да се справя с новообразувания и затова трябва да се върне към предишните си възможности за защита, с помощта на лекарства като КАТРАПС.

Смятате ли, че химиотерапията вреди – според статистиката 2% от хората болни от рак умират от нея?

Химиотерапията е едно от терапевтичните средства срещу рака и тъй като те на са много не трябва да подценяваме нито една възможност за лечение. Тя (химиотерапията) има своето заслужено място, което не бива нито да се отрича нито да се величае. Трябва да се използва разумно и точно, в случаите в които помага повече, отколкото да вреди. „Primum non nocere“ или „Първо не вреди“ е принцип на медицината, който казва всичко!

Какъв е Вашият съвет към хората, които носят тази тежка диагноза?

Живеем в 21 век и науката напредва с бързи темпове, като всичко в този век на бързи връзки и бързи промени. Само моралът, грижата и емпатията не се развиват, а обратно – деградират. Това е и проблемът в нашата страна. Ние можем добре да лекуваме, имаме добри лекари, имаме всички нови лекарства, но нямаме време и милост към онкоболните. Срамувам се от нищетата в болниците ни и от липсата на съпричастие и добра дума. Толкова години нашите милосъдни сестри и лекари не се научиха да спрат и да поговорят човешки с пациентите, с болните хора, с тези, които ни плащат заплатите… И за това не са виновни само те. Системата ни казва, че ние, лекарите, първо сме търговци, търговски дружества, а не лекари!!! Къде го има това??? Да, медицината е скъпа, но здравето е най-скъпо. Уж всички го знаем, но болниците продължават да бъдат „търговски дружества“ и лекарите да са първо „търговци“ и след това професионалисти. Как искаме да са мили и добри? Как да са милосърдни, като търговецът гледа първо печалбата… Срамувам се. А на болните от рак казвам да са спокойни, защото имаме добри лекари и всякакви лекарства, и стари и нови, и дано имат късмет да попаднат на добри хора, не само добри лекари!

Колко струва лечението с Катрапс?

Лечението с КАТРАПС струва нищожно малко в сравнение с парите, които се дават за съвременните имунопрепарати. Само един пример ще посоча за един такъв медикамент, без да споменавам имена, на който един флакон от 10 мг/4 мл под №: 30075326 в лекарствения справочник има последна цена 992.58лв.??? Страшно нали? Кой може да си позволи такива пари? Разбира се това лечение се поема от здравната каса, защото здравето е най-скъпо, както вече споменах. Всички такива лекарства както за химиотерапия, така и за имунотерапията на онкоболните се поемат от държавата и това е голям успех на нашата онкологична помощ. Това е световен стандарт и ние сме от нациите, които ги имат и прилагат по определен алгоритъм. А нашият препарат КАТРАПС е безплатен за българските граждани по волята на моя баща. Болните при нас заплащат само консултацията с мен или сина ми, чиято цена е определена за всички консултанти професори и доценти в България и тя е 50 лева.

Спекулира ли се, че лечението на рак е трудно и дори невъзможно?

Все повече тези заблуждаващи спекулации стават по-малко и по-лесно оборими. Да, заболяването е тежко и диагнозата стресира много хората, но както отбелязахме вече 21 век е и науката е много напред. Има създадени и непрекъснато се създават нови и нови антиракови лекарства, които са по-ефективни и по-щадящи, така че повече болни с различни форми на рак да бъдат успешно лекувани и доведени до дългосрочна ремисия на болестта. Да, при тази болест не говорим за пълно излекуване, но е достатъчно да се получи ремисия от 20 и повече години, нали? Ето това са и нашите успехи с КАТРАПС. Поддържаме болните си в добра кондиция, с отлично качество на живот и в дългогодишна ремисия, без рецидиви и дисеминация на болестта. Щастие е да се срещаш с хората повече от 20 години и да ги виждаш в добро здраве и в добра кондиция. С тях сме вече като семейство и добри приятели. Голямо е нашето семейство на онкоболните и често се събираме и празнуваме заедно.

Кой има интерес да не се лекува това заболяване?

Не вярвам в т.нар. теории за световната конспирация, но и не съм съвсем наивна по отношение на интереса и съревнованието за печалби на големите световни компании. Не само в здравеопазването, но и в другите области на живота международните компании, банки и концерни са в плен на печалбата, без да се съобразяват с все по-нарастващата бедност на 80% от хората на планетата. Разбира се не вярвам и че тези компании ще се стреснат от човешката болка и ще раздадат парите си на бедните. Мисля обаче, че държавите и по-специално нашата държава трябва да се обърне повече към бедните и страдащите хора. Пенсионерите и старите хора у нас са най-ощетената и безправна част от населението, работила дълги години, създала много блага и неползваща нищо от тези блага тогава, когато се нуждаят отчаяно от тях. В залеза на живота си хората трябва да могат да запазят и без това все по-малкото оставащо им достойнство и да разчитат на държавата за своите намаляващи нужди, нали? Ние сме жестоки към слабите и самотни възрастни хора, а се грижим за някои млади, здрави и необразовани слоеве на населението, което е голям проблем. Ето това мисля че трябва скоро да се промени и всички ние да се грижим и почитаме възрастните хора, живели достойно, да усетят грижата на младите и на държавата, когато имат нужда. И така ще се възцари справедливост за всички! Надявам се!

Да очакваме ли в близко бъдеще ново откритие или развитие на досегашните открития в лечението на болестта?

Очаквайте нашите разработки за подобряването на ваксината КАТРАПС в посока разширяване на приложението й при повече гранични състояния между здрави и предракови заболявания на организма, както и вероятно профилактичното приложение на КАТРАПС при застрашени генетично и наследствено болни и техните близки. Както споменах вече – очаквайте и моята теория за възникване и лечение на рака при човека, която скоро ще се появи и ще имам удоволствието да споделя с вас и вашите читатели. Всички очакваме и появата на единно разбиране на причините и състоянията отговорни за появата на ракови клетки в организма и подобряване на неговите собствени способности за защита от тумори. Тези и още някои въпроси за рака са на дневен ред и вярвам, че са пред своето разрешение, разбиране и предстоящ отговор. Вярвам, че сме на прав път и на пред последната права до финалното решение на проблема РАК!
Нека така оптимистично да завършим нашето интервю по толкова наболелите проблеми на заболяването и лечението на рака, този бич на 21 век!


Интервю на Патриция Кирилова за блога
https://patriciakirilova.blogspot.com/2020/01/blog-post_1.html