Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Шефът на ВиК-Варна: Поскъпването на водата е заради инфлацията, няма да има воден режим

П

Вода за Варненска област има, риск от безводие е невъзможен! Това заявява в отворено писмо Валентин Вълканов, управител на “Водоснабдяване и канализация – Варна“ ООД.

Ето текстът на писмото изпратен до медиите от Валентин Вълканов:

„Във връзка със зачестилите спекулации за опасност от настъпване на безводие на територията на Варненска област, “Водоснабдяване и канализация – Варна“ ООД заявява: Варна и областта са осигурени с питейна вода за битови нужди и риск от безводие не съществува, дори и през 2020-а година да не падне и капка дъжд.

Неморално и безотговорно е хора, които нито нямат дори бегла представа от организация на водоподаването, да си позволяват да всяват тревога сред гражданите с твърдения, които нямат нищо общо с действителността.

А тя – действителността, във Варна и областта е следната: 40 на сто от захранването на Варна с вода е от карстовите извори в Девня – водоизточник с практически постоянен дебит от Римско време. В момента от там към абонатите във Варна се подават между 300 и 400 литра в секунда, като възможностите за подаване са до 300 литра в секунда. Т.е. – водоснабдяването на Варна и на част от областта могат да бъдат гарантирани само от там за неограничен период от време.

В язовир Камчия, който е другият водоизточник на абонатите на “ВиК – Варна“, наличното количество в момента е в състояние да обезпечи изцяло потребностите за месеци в условия на пълна суша. Към момента няма населени места на територията на областта, в които да има режим на водоподаването. В тази връзка ръководството на “ВиК – Варна“ настоява да се сложи край на всякакви опити за спекула със страховете на хората и за сметка на едно стабилно работещо дружество“.

Поскъпването на водата във Варна е минимално, като става дума за саморегулиране от Комисията за енергийно и водно регулиране заради нивата на инфлацията и не зависи от ВиК. Това заяви Валентин Вълканов пред БНР. Според него цената е минимална, тъй като увеличението спрямо 2017-та е с около 3%, около 60 стотинки на човек. При положение, че средният разход, който се полага, е около 5 кубика на месец на човек, цената му се увеличава с 60 стотинки. Не е някакво драстично увеличение“, посочи Вълканов.

От есента започват строителните дейности по спечеления от ВИК европейски проект на стойност 140 милиона лева, който ще подобри водоснабдяването в морската столица и ще намали значително загубите на вода.

Според Вълканов, ако идеята за окрупняване на ВИК в страната, която се обсъжда във връзка с кризата в Перник се реализира, това ще доведе до загуби на водните дружества в големите градове.