Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Анонимни варненци алармират за замърсяване във Варненското езеро

Десетки хиляди тонове отпадна вода се вливат ежедневно във Варненското езеро, твърдят анонимни варненци. Те изпратиха до редакцията на www.barometar.net текст и снимки. Ето какво пишат те: „От началото на месец март наблюдаваме огромен теч на видимо канализационна вода близо до ремонтните дейности по новото кръстовище на Крайезерния път. Мястото се намира точно пред старата ЖП гара на Варна.

Потокът, който се излива в езерото минава успоредно на дерето продължаващо от новия бул. Левски и е с видим поток от поне 200 литра в секунда. Очевидно водата е много по-мътна, със сивкаво-кафеникав цвят и специфичен мирис на канализационна вода. По груби сметки, за денонощие над 20 000 кубически метра отпадна вода се вливат директно и неконтролируемо във варненското езеро. Това е голяма част от канала на цяла Варна, който въобще не се пречиства и замърсява езерото с фекалии и всякакви бактерии и отпадъци. По наши наблюдения, този процес е факт от поне 10 дни, като това означава, че за езерото вече има сериозна опасност от същинска екологична катастрофа, измиране на рибата и дори разпространение на зарази!

Ние сме група от граждани, които сме силно притеснени от това, което виждаме и търсим Вашата подкрепа, за да се разбере какво и защо реално се случва, както и кой е виновен. Съзнаваме, че ако излезем с имената си във Варна, рискуваме да бъдем подложени на репресии от страна на властта и местни групировки. Затова предпочитаме да останем анонимни. Според нас е важно да се установят причините за това бедствие – дали е аварирала канализационна тръба, дали е проблем от построяването на новото кръстовище на Крайезерния път, теч от циганския квартал, или друго, за да могат да се вземат спешни мерки по ремонтирането!

Особено важно е да се разберат реалните размери на аварията – колко дълго време се изливат свободно фекалиите в езерото, какво е точното количество на излятата отпадна вода и кои институции носят отговорност. Настояваме да се направи пълна проверка на ВиК Варна, Басейнова дирекция, помпените станции и пречиствателната станция, за да се установи от къде се губят тези количества, защо нищо не е направено по въпроса и защо се крият рисковете от варненци. Искаме да се оповести официална информация за това колко е силно замърсяването до момента, какви биха били последствията за екологията в района, какви са рисковете от зараза, дали можем да ловим риба и въобще да излизаме безопасно с лодките си.“

barometar.net