Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Лилия Христова: Родителите да са спокойни, училищата и детските градини имат ресурс да се справят в условията на Covid-19

интервю с г-жа Лилия Христова, директор на дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община Варна по актуални теми

  • Г-жо Христова, в готовност ли са варненските училища да посрещнат новата учебна година?
  • Да, новата учебна година във всички общински училища и детски градини бе открита спокойно при спазване на насоките на МОН. Организацията на новата учебна година стана въз основа на разработените от министерството насоки за работа на системата на училищното образование през учебната 2020-2021 година в условията на COVID-19, както и заповедите на министъра на здравеопазването. Училищата разработиха правила, отразяващи спецификата на отделната образователна институция. Тези правила са гласувани на Педагогически съвет и приети на Общо събрание на колектива.
  • Родители имат притеснения да пуснат децата си на училище, заради коронавируса. Какво бихте им казали?
  • Да бъдат търпеливи и спокойни, защото и детските градини и училищата по време на епидемиологичната обстановка от COVID-19 през изтеклата 2019-2020 учебна година показаха, че имат ресурс и капацитет да се справят. Важно е да се работи с по-малко напрежение от страна на родителите, защото те имат възможност според новите текстове в Закона да заявят желание за електронно обучение на децата от разстояние. Очакваме обнародване на закона. Спазването на мерките в училищата е важно, но то няма да бъде за сметка на учебно-възпитателния процес и това е така от първия учебен ден.
  • Как бихте коментирали мнението на на доц. Атанас Мангъров, че мерките в училищата са ненужни?
  • Не е коректно да коментираме мнение, изразено от медицински специалист. В насоките, разработени от МОН ясно са определени правилата и на този етап това са корективите за работа в училище.
  • Притеснени ли са директорите на училища преди началото на учебната година? Кои са най-често задаваните въпроси, които ги вълнуват?
  • Естествено е да има притеснения, поради особеностите на тази учебна година. Най-често обсъжданите въпроси са свързани с разнообразните питания от страна на родителите, които касаят присъственото обучение и възможностите за електронно обучение от разстояние, вътрешната организация за начало и край на учебните занятия, движението в междучасията, храненето, организирането на родителски срещи, събирания на Обществени съвети и училищни настоятелства, ограничаването на достъпа на външни лица в училищните дворове. Мненията на родителите са понякога коренно противоположни и затова е важно ръководствата да намерят решения, които максимално да защитят интересите на децата и учениците.

въпросите зададе Иво Югов

www.barometar.net