Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Бранимир Балачев: Приходите на община Варна от местни дейности намаляха с 18 млн.лева

Заради пандемията от коронавирус приходите в бюджета на Община Варна от местни дейности са намалели с 18 млн. лв. при заложени 64 млн. лв. за първата половина годината. Това заяви в предаването „Зала Пленарна“ по Дарик председателят на финансовата комисия към Общинския съвет Бранимир Балачев, който добави, че направените от местната власт отстъпки за гражданите и бизнеса са се отразили на постъпленията.

„Приходите от туристическия данък са 1 млн. лв. по-малко. Тази загуба се компенсира от постъпленията от увеличения данък за придобиване на недвижими имоти, които са 905 хил. лв. 9 млн. лв. са повече и приходите от държавния бюджет за делегираните дейности в сферите на образованието и здравеопазването. Причината пандемията да окаже сравнително малък негативен ефект върху общинските финанси е и събираемостта на данъците, която е нараснала с 20 %“,

Според Балачев не се налага община Варна да тегли заеми, за да покрива текущи нужди. Кредити могат да се искат само за инфраструктурни проекти.

За обявените за продажба общински имоти няма кандидати заради високите цени, смята председателят на финансовата комисия.

„Много малко имоти се продават. Слагаме високи пазарни цени, за да не бъдем обвинени и се презастраховаме. Вдигна се врява, че Варна се разпродава за жълти стотинки, но се оказа, че жълтите стотинки са непосилни за потенциалните купувачи“.

Според Бранимир Балачев работата в Общинския съвет страда от липсата на опозиция, която не излиза с конкретни предложения, а с популистки изказвания.

Протестиращите от палатковия лагер пред сградата на Община Варна са поискали да им бъдат прекарани водопровод и канализация, заяви Балачев. Според него лагерът не пречи на работата на местния парламент, но „загрозява нещата“.