Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Д-р Катя Илиева от Чикаго за странични ефекти от ваксината

„Страничните ефекти са болки в мускулите и ставите, по-силно главоболие и невъзможност човек да се съсредоточи. По-острата изява беше за около 24 часа и след това всичко започна да се нормализира. Днес ми е четвърти ден и се чувствам много добре”. Това каза д-р Катя Илиева от Чикаго. Преди повече от 20 дни д-р Илиева, практикуваща в Чикаго, се ваксинира срещу COVID-19. Сега вече си е поставила и втората доза от препарата.

Тя сподели пред Нова телевизия, че има опасения за дългосрочни странични ефекти от ваксината, но смята, че когато се преминава през подобен необикновен период, предпочита да поеме риска. В нашата болница ваксината започна да се раздава първо на работещите в Бърза помощ, на тези от интензивната грижа, след това на тези, които се занимават с обслужване на дихателни пътища и след това стигна и до лекарите като мен, каза още тя.

По думите й всичко е много добре организирано и разделено на етапи. „Всеки чака покана по електронната поща. Записва си час и ваксината му се поставя. След това е под наблюдение 15-30 минути”, посочи Илиева.

Аз бях под наблюдение 30 минути, тъй като изпитах сърцебиене, малко ми се завъртя главата, получих стягане в гърдите, но кръвното ми налягане, пулсът, кислородът – всичко беше много добро. Излязох от кабинета в много добро състояние, разказа тя.

„От 800 души при нас, при трима е имало такива леки странични ефекти. Това, което аз изпитах, не вярвам да е алергична реакция. Това са някакви реакции на органите, за които още нямаме представа, само ги докладваме, за да може да се води статистика, допълни докторката.