Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Бранимир Балачев: Община Варна е финансово стабилна

Община Варна ще кандидатства по националната програма за подпомагане на здравеопазването в условията на ковид пандемия. Общият финансов ресурс на програмата е 180 милиона лева. Това съобщи в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ Бранимир Балачев, който е председател на ПК „Финанси и бюджет“ към Варненския общински съвет. Средствата по тази програма ще бъдат насочени, както към медици, така и към общински здравни заведения.

По повод проекта за бюджет на община Варна за тази година, Бранимир Балачев коментира, че се запазва тенденцията за приоритетно финансиране на образованието и здравеопазването: „Тази година приоритетни отново ще са функциите, които са пряко свързани с живота на хората. Увеличени са средствата във всички дейности от първостепенно значение“.
В новия бюджет са предвидени буфери, които да компенсират евентуалното намаляване на приходите заради кризата, причинена от Ковид-19, каза още Бранимир Балачев. Според него, чрез реализацията на големи инфраструктурни проекти общините биха могли да подпомогнат фирмите, засегнати от кризата.
Средствата за инфраструктурни проекти ще бъдат осигурени чрез смесено финансиране. Една част от парите ще бъдат осигурени от държавния и общинския бюджет, а друга част – то заем в размер на 70 милиона лева. Бранимир Балачев подчерта, че: „Функция „БКС / Инженерна инфраструктура“ е с макрорамка от 157 080 000 лв. Увеличението спрямо 2020 г. с 58 266 000 лв. Предвидено е благоустрояване на междублокови пространства на територията на целия град. Някои от мащабните проекти са пълно обновяване на “Кайсиева градина”, проектиране на реконструкция на бул. „Цар Освободител“, в участъка от бул. „Васил Левски“ до пътен възел Летище. Ще бъдат дадени и сериозни средства за предпроектни проучвания за лекото метро“.

В проектобюджета на община Варна, за който предстои публично обсъждане, е предвидено най-голямо увеличение за образование, здравеопазване и социални дейности в тази тежка ситуация , в която беше поставена цялата страна, а и целият свят . Това са основните направления, които касаят гражданите на Варна. Заложени са 26 335 000 лева за здравеопазване в 2021 г. , като увеличението е с 2 617 000 лева спрямо предходната година, когато започна пандемията с ковид .Кметът на Варна Иван Портних и целия му екип обръщат изключително много внимание на функция „Здравеопазване”.

Бранимир Балачев подчерта, че община Варна активно ще се включи в Националната програма за държавно и общинско здравеопазване в условията на коронавирус, която е с макрорамка от 180 млн. лева. Това допълнително ще увеличи приходите в подкрепа както на медиците, така и на здравните заведения. Тенденцията с подпомагането им с нова апаратура и техника както беше м.г. с ДКЦ 5 например, е заложена и в проектобюджета за 2021., посочи Балачев.

Продължава финансирането на лечебните заведения на територията на общината с капиталови трансфери в размер на 225 960 лв. Предвидени са помощи по решение на ОбС в размер на 460 000 лв., за лечение на граждани 153 806 лв., а заложените средства за инвитро процедури са 306 194 лв. Гарантирани са 16 общински програми за профилактика на заболявания на стойност 329 000 лева, осигурени са средства по КТД за работещите в общинското здравеопазване.

Заложени са разходи за закупуване на лични предпазни средства, дезинфекционни препарати, диспенсъри, мобилни мивки и др.

Групата на ГЕРБ в ОбС ще подкрепи предложението за заем в размер на 80 млн. лева. С тези средства ще бъдат съфинансирани големи инфраструктурни проекти по оперативни програми на ЕС и за промяна на градската среда. Община Варна е финансово стабилна и БАКР за пореден път потвърди нейния висок кредитен рейтинг. Добрата финансова кондиция е поддържана без увеличение на данъците и въпреки изпълнените три пакета от икономически мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса. Така че община Варна може да си позволи този заем, с който да осигури свежи пари в проекти, които са за по-добра среда за хората, а и в подкрепа на бизнеса, каза Балачев.

barometar.net