Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.03.2021
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу Covid-19?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Как Сърбия се превърна в първенец по ваксиниране в Европа

Когато през март миналата година сръбският президент Александър Вучич демонстративно целуна китайското знаме на белградското летище след получаването на партида защитни маски от Китай, Европа нямаше как да не се учуди. Подобна бе и реакцията, когато непосредствено след това Белград се изпълни с постери с образа на китайския президент и с надписа „Благодаря, братко Си“.
Напоследък дори и най-отявлените противници на сръбския президент споделят, че неговите усилия за поддържане на добри отношения с Пекин са се изплатили. Тъй като към момента в Европа никоя друга държава не имунизира с темповете, с които го прави Сърбия, пише Михаел Мартенс във „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“. Сърбия изпреварва дори Германия и Франция. Единствено Великобритания е по-напред.

Сърбия се сдобива с ваксини от различни държави и производители

Както казва пред изданието сръбският здравен министър Златибор Лончар, успехите на Сърбия във ваксинацията се дължат наред с друго на това, че за разлика от западните държави страната е положила усилия да си осигури ваксини от всички производители. Именно поради това днес Сърбия разполага и с препарата на BioNTech и Pfizer, и с руската ваксина „Спутник V“, и с китайската „Синофарм“. „За разлика от другите държави, в Сърбия гражданите могат да изберат коя ваксина искат“, обяснява още Лончар.

За да убеди колебаещите се по отношение на китайския препарат, министърът става първият, имунизирал се с него. Председателят на сръбския парламент Ивица Дачич и вътрешният министър Александър Вулин на свой ред дадоха пример, имунизирайки се с руската ваксина.

Държавният секретар в здравното министерство Мирсад Джерлек обяснява, че руският препарат е най-предпочитаният в Сърбия. До момента 40 процента от желаещите да се ваксинират искат да го направят със „Спутник V“, привържениците на BioNTech и Pfizer са само 28 процента.

Но решаваща роля за водещата позиция на Сърбия по отношение на ваксинирането има Китай, откъдето до момента са доставени един милион дози „Синофарм“. При получаването на първата доставка президентът Вучич каза: „Гордеем се с нашите добри отношения с Китай“, както и че „най-малко сто дни“ са работили съвместно с китайската посланичка за осигуряването на количествата.

От своя страна здравният министър заявява, че Сърбия смята да запази досегашното темпо на имунизациите: „Стратегията ни предвижда до лятото да постигнем колективен имунитет“. Правителството в Сърбия разполага и с предимството да може да контролира голяма част от медиите в страната. И макар антиваксърите да не са напълно изолирани, техните тези остават в периферията.

Вучич използва ваксините и за външнополитически цели

Благодарение на получените значителни доставки, Сърбия си позволява да провежда и регионална политика с ваксините – на Северна Македония бяха продадени 8000 дози на BioNTech и Pfizer, а на контролираната от Сърбия северна част на Косово бе предоставена малка пратка от 55 дози.

Нещо повече – Вучич обяви, че започва голяма имунизационна кампания в тази част на Косово, която първоначално ще обхване хората над 75 години, след което и всички останали. Неговите заявления предизвикаха сериозни вълнения в Косово – при положение, че така той на практика се намесва в суверенитета на една независима държава, призната от повечето европейски страни. И то в момент, в който диалогът между Сърбия и Косово, в който Европейският съюз изпълнява ролята на медиатор, изглежда напълно замразен.

dw.com