Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

6 качества, с които да впечатлиш роден интелектуалец

Помните ли как Хоакин Финикс се опита да впечатли родната интелигенция с посредственото си изпълнение в „Жокера“ на Тод Филипс?

Човекът положи сериозни усилия, но удари на камък с Асен Блатечки, който каза, че е много лесно да се кривиш и че поне 20 български актьора могат да го изиграят по-добре това нещо. Клоун, какво толкова.

Така е. Българското интелектуално ядро изповядва високи стандарти и холивудските звезди трудно ще проникнат в него, ако ще да използват статуетките си „Оскар“, за да разбият вратата на „Сфумато“.

За разни тъпи американски филми може и да взимат кой да е, но в българския театър не се пробива лесно. Иска се талант. Иска се да се крещи по цици от сцената. Иска се мазане с овча кръв на фона на семпъл, тъмносив декор. Иска се пушене на цигари с мрачно лице и изригване на слюнка по десетте човека елитарна публика.

Високата култура у нас, разбира се, не живее само в театъра. Тя е и в киното, и в литературата, в изобразителното изкуство, в поезията.

Ако искате да я постигнете и да се харесате на интелектуалците у нас, трябва да отговаряте на няколко конкретни условия:

В театъра

Кахектична визия

Ако мечтата ви е да играете на сцената на алтернативния български театър, със сигурност не бива да надвишавате 40 килограма. Мария Бакалова, например, освен залагаща на еротиката на тялото си (според Иван Добчев), е и леко закръглена (според общите стандарти за бранша).

Това очевидно не пречи на бездарниците със златните глобуси да я номинират за такъв, но не, тя няма да стъпи на сцената на „Сфумато“ с тези приятни бедра. Плюсове във външния вид тук са тъмните кръгове под очите, бледата кожа и изхвръкналите кости.

Открита емоционалност

Артистите не са обрани хора. Те са свръхемоционални и мета чувствителни. Бъдете невъздържани на сцената. Раздайте се максимално: късайте дрехите си, плачете, дерете се, скубете косите си, удряйте главата си в пода, набодете очите си с вилица.

Интелигентната критика обича актьори, които не се свенят да разголят своята душевност. Помните ли Антъни Хопкинс в „Остатъкът от деня“, как мълчеше през цялото време и гледаше кисело. Слабо изпълнение. За да преуспеете тук, трябва да сте луди глави.

В литературата:

Креативност

Не е лесно да станете поет, признат от други поети в България, но може. Огледайте се около вас и запишете на един файл какво виждате. По една дума на ред обаче. Котлон, тефтер, тенджера, орхидея, възглавница, бисквити. После разбъркайте думите. Добавете „зърно“ и „месо“. Сложете и няколко думи-заемки от Ивайло Цветков – Нойзи. Правете това упражнение всеки ден по веднъж и след един месец ще имате 30 прекрасни, интелектуални поеми: точно колкото за стихосбирка със стилизиран пенис за корица, направена от интелектуален графичен дизайнер.

Неразбираемост

Литературните творби, в които всичко е ясно и се разбира от читателя, са слаби. Стивън Кинг например пише за вампири, клоуни и възкръснали котки. Всичко му се разбира и книгите му са ширпотреба. За да успеете в алтернативните литературни високи кръгове у нас, е добре да заложите на по-дълбоки послания, които да бъдат обвити в мъгла от мистерия.

Помислете какво искате да кажете и напишете нещо тотално различно. Процедирайте така с всеки абзац и може да напишете чудесен фрагментарен роман в тираж 10 бройки, който да бъде признат от критиката и от родителите ви.

Във визуалните изкуства

Експерименталност

Ако сте художници, графични дизайнери или изобщо хора на визуалното изкуство, и искате да се впишете в българските елитни художествени среди и да направите изложба с два експоната в частна галерия на „Шишман“, бъдете смели. Експериментирайте с хъс, напазарувайте си от „Слънчоглед“ кадастрон и пастели, вземете малко сняг, малко кучешко ако от млад бийгъл, ръкав от мохерен пуловер на вашата баба, парче ементал, чесалка за гръб и едно паве и творете със замах. Комбинирайте стилове, материи, правете каквото ви дойде наум и накрая наречете произведението „инсталация“. Честито, вие сте творци, а не конфекция.

Симплификация

Изобразителното изкуство вече е видяло и две, и двеста. Ако искате експертите в областта да ви харесат, пробвайте да опростите нещата: нарисувайте слонче, видяно в гръб, с химикалка върху лист от тетрадка с тесни и широки редове. Интересно е, креативно е, иновативно е, симплифицирано е. Ще бъдете признати. Току виж ви дадат да нарисувате следващата тръба от някой газопровод.

Цветелина Вътева
webcafe.bg