Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Павел Христов: През следващите 4 години в индустриални зони ще бъдат инвестирани 415 млн.лева

Павел Христов е под номер пет в листата с кандидати за народни представители на ГЕРБ-СДС във Варна. По професия е консултант и мениджър в сферата на IT-услугите. Бил е депутат от ГЕРБ в 42-о, 43-о и 44-о Народно събрание. Преди това е бил два мандата общински съветник от ГЕРБ във Варна.

  • Г-н Христов, с какво програмата на ГЕРБ-СДС се отличава от тази на опонентите ви и защо българите трябва да ви подкрепят на 4 април?
  • Най-голямата разлика е в това, че само ГЕРБ реално предлага програма за управление, при останалите партии и коалиции виждам най-вече популизъм. Основните им ценности са фокусирани върху това ГЕРБ да падне от власт, но какво ще стане след това не им е ясно.
    Нашата програма стъпва изцяло върху реалността. Предлагаме ясни приоритети, формирани в три стълба. Акцентите са модернизацията на инфраструктурата, продължаване на реформите във всички сектори, инвестициите в образование, наука, иновации. Единият от приоритетите ни е в рамките на мандата разходите, свързани с образование да достигнат 5 на сто от БВП. Голямата ни амбиция е да увеличим публичните разходи към бизнеса за иновации – за четири години да стигнат до 760 милиона лева, което е ръст 6 пъти. За дигитализацията в частния сектор инвестициите трябва да достигнат до 200 милиона лева, като тези процеси в публичния и частния сектор трябва да вървят заедно.
    През следващия мандат ще се работи още по-активно по транспортната инфраструктура и в малките населени места. Искам да посоча, че през последните четири години Варненска област получи безпрецедентен размер инвестиции – над 180 милиона лева бяха вложени в общинската пътна инфраструктура. С тези, а може би и с по-добри темпове, ще продължим през следващия мандат да доизграждаме и рехабилитираме пътните участъци. Не говоря само за магистрали и първокласни пътища, приоритет ще бъдат и второ- и третокласните пътища, защото свързаността е изключително важна за развитието на икономиката в населените места, за подобряване качеството на живот, за създаване на условия за бизнес.

  • Финансиране ще се осигурява по всички възможни механизми – както по различните фондове на ЕС, така и с ресурсите на републиканския бюджет. Всъщност и до сега се работеше по този начин – където европейските фондове не могат да финансират определени обекти, държавата влизаше в своята роля и дофинансираше с ресурсите на бюджета.
    Конкретно в област Варна се направиха десетки отсечки през последните години във всички общини в региона, но аз искам да обърна специално внимание на няколко предстоящи проекта. В община Бяла се предвижда уникална инфраструктурна инициатива – изграждане на пешеходна връзка между Бяла и Обзор, т.нар. дамба. Това е уникално по рода си брегоукрепително съоръжение, за което повече от 30 години се очаква решение. Ние вече сме положили началото на този процес и скоро трябва да преминем към реални действия.
  • Магистралите са и ще продължат да бъдат основен приоритет при управление на ГЕРБ, изграждането на автомагистрала „Хемус“ вече е необратим процес, ресурсите за нея са заложени, парите са отделени и активно се строят участъци, като трябва да бъде завършена до 2024 г.. Автомагистрала „Черно море“ в момента е в проектен етап и след това може да пристъпим към реализация и на този обект. Планира се и укрепването на свлачището „Трифон Зарезан“с изграждане на естакада и възстановяване на красивия панорамен път Варна -Златни пясъци.Като коментираме магистрала „Черно море“ е неминуемо да засегнем и темата с построяване на втори мост във Варна, което ще облекчи трафика между северната и южната част на града, но, погледнато в перспектива, ще е от логистично значение за индустриалната зона, която се предвижда. По нея се работи от няколко години. В момента Общият устройствен план на Аксаково трябва да бъде съгласуван с Националния експертен съвет и тогава почти всички пречки пред реализацията на индустриалната зона ще бъдат отстранени. Самата тя ще бъде може би най-голямата в страната. Ще се простира на територия от 10 000 декара, като нашата основна цел ще бъде да се фокусираме върху високотехнологични производства, да привличаме високо квалифициран персонал. Естествено, шестте университета във Варна ще имат ключово значение за реализацията на тези планове.
  • Стойността на инвестициите в индустриални зони през следващите 4 години се очаква да достигне над 415 милиона лева. Това е предвидено в Националния план за възстановяване и устойчивост.
    Като заговорихме за втори мост, нека да подчертая, че предстои трети етап на ремонта на Аспаруховия мост във Варна, като до месец май ще приключи проектирането на съоръжения 7, 8 и най-голямото – номер 9. Строителните дейности ще включват смяна на всички фуги, нова армировка, полагане на нова асфалтова настилка, подновяване на тротоарните конзоли, на които ще има една пешеходна и една велоалея. Ще бъдат сменени мантинели, перила и обезопасени със защитни мрежи. Нека да спрат предизборните упражнения и пушилки с Аспарухов мост и със страховете на хората. Знаете, че имаше две независими една от друга експертизи, заключението на които беше, че конструкцията на съоръжението е здрава и преминаването по него е безопасно.
  • Много хора се колебаят дали да гласуват на 4 април. Вие лично как бихте ги призовали да отидат до урните?
  • Гласуването е отговорност, всеки ясно изразява волята си как иска да се развива държавата през следващите години. Когато човек гласува, има пълното право да критикува и да изисква от тези, които е избрал. Колкото повече граждани се включат в изборите, толкова по-представителна е властта след това. А листата на ГЕРБ-СДС е номер 28.
  • bta.bg