Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Гръмотевичен провал за Гуцанов и БСП-Варна. Ще има ли оставки?

Признавам, не очаквах толкова слаб резултат от БСП – Варна, водено от Борислав Гуцанов. 11% от гласовете срещу 28.5 % за ГЕРБ /22 242 срещу 56 904 гласа/ е разгромна загуба. На парламентарните избори през 2017 г. БСП-Варна има резултат от близо 25%?! Къде изчезнаха гласовете за БСП за четири години? Гуцанов трябва да отговори и да поеме лична отговорност за гръмотевичния провал.

Междуособици, лични войни, борба за власт – това е историята на БСП-Варна след промените.

Гуцанов е опитен политик, който има куража да се изправи срещу авторитарната Корнелия Нинова. После двамата се разбраха и заиграха в един отбор. Но този отбор регистрира срамен резултат на изборите, което поставя въпроса – колко избора трябва да загубят Нинова и Гуцанов, за да подадат оставки?

 Въпреки своя опит и гъвкавост, Борисов Гуцанов няма спечелени избори във Варна. Да загубиш катастрофално от ГЕРБ за пореден път означава, че БСП-Варна има нужда от промяна. След като Нинова и Гуцанов отстраниха бившия депутат Иван Иванов си помислиха, че проблемите в партията им са решени. Това не се случи. Оказа се, че не Иван Иванов е проблемът на БСП-Варна, а Борислав Гуцанов.

БСП се превръща в бутикова партия, от която нищо не зависи в политическия живот. Корнелия Нинова върви по пътя на Станишев, който изгуби всички избори срещу Борисов и ГЕРБ и зачезна в ПЕС.

Къде ще отидат Нинова и Гуцанов? Те са се вкопчили във властта в БСП, не отчитат знаците на избирателите, които ясно им казват, че е време да си ходят. Вътрешната опозиция също не стои със скръстени ръце. Гергов, Кирил Добрев, Иван Иванов и другите низвергнати по брутален начин от Нинова искат оставката й. Крум Зарков, нейното любимо политическо „дете” я призова да си ходи.

Какво чакат инатливите Гуцанов и  Корнелия Нинова? Резултатът на БСП да падне под 10% и тогава да подадат оставка? Ако е така – това предстои в близко бъдеще.

Иво Югов

barometar.net