Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Иван Портних с важни новини, касаещи забраната за коли в Морската градина

Върховният административен съд е насрочил заседание по делото, образувано по жалба срещу заповедта на кмета на Община Варна за одобряване на Генералния план за организация на движението, чрез който се регламентира забраната за достъп на автомобили в Приморския парк. Датата е 13.05.2021 г. и това е голяма новина, тъй като гледането на делото по същество се забави повече от година, обяви пред журналисти кметът Иван Портних. Той напомни, че това е втора инстанция, като при първата състав на ВАС е отсъдил решение в полза на общината и е потвърдил заповедта му, предаде репортер на Varna24.bg.

Жалбата, която стана причина за забавянето досега, е подадена от „Овърсийз хоризонт“ АД, „Медицински център за специализирана извънболнична помощ – Асклепий“ ООД и Елена Николова Василева, както и „Варна пропърти“ ЕООД.

Ето и коментара на кмета по този повод:

„Тъй като темата е изключително сложна да припомня, че от 2013 г всъщност моя лична кауза е ограничаването на автомобилите в Морската градина защото това е парк и там автомобили не бива да има. В годините издавах различни заповеди, които в различни периоди бяха много яростно атакувани в съда от собственици на имоти в Морската градина, собственици на заведения, тъй или инак последната заповед, която е предмет на делото което ще бъде гледано във Върховният административен съд, беше свързана с промяната в генералния план за движение на град Варна.

Материята е сложна, но на практика там постъпиха жалби. Спечелихме на първа инстанция във Върховният административен съд. Във времето беше спряно предварителното изпълнение на заповедта до разглеждане на делото сега на 13-ти май. В този период бях санкциониран за неизпълнения за разпорежданията по отношение на предварителното изпълнение, което всъщност самото разглеждане по същина се забави над една година, но тъй или инак датата е насрочена, което за нас е сериозен успех.

Какво всъщност трябва да се знае? От 2013 г. подчертавам сме направили всичко необходимо и възможно достъпът на автомобили в Морската градина да е ограничен, въпреки яростната съпротива срещу това от определени заинтересовани лица.

Тук е мястото да кажа категорично, че не съм издавал строителни разрешения в Морската градина в мандата си, защото има изключително много спекулации по тази тема. Напротив, с колегите, въпреки яростните атаки и бих казал изключително сериозния натиск, за всичките тези години сме успявали да дадем ограничителен режим.

Друг е въпросът, че всъщност Морската градина беше под разгара на една определена политическа сила за редица нейни кампании, включително техен кандидат-кмет и техен лидер партиен. Те се обявиха публично в защита на интереса на собствениците на заведения и имоти в Морската градина. Днес представителите на „Демократична България“ така яростно отбягват темата, ходят, снимат къщата на Марешки, за която трябва да се знае, че главният архитект на общината е издал отказ за търпимост за там съществуващи пристройки, което в момента е естествено предмет на разглеждане в съда.

Същевременно пропускат разсеяно един друг палат, който се намира на 50 метра от къщата на Марешки, от който палат всъщност са въпросните жалби в целия тоя период в съда и където по информация в медийното пространство регистрация има и техния предходен кандидат за кмет. На същото място. Така че, хубаво е да се знае кой наистина защитава Морската градина и кой двулично използва темата за буквално обслужване на собствени и лични интереси.

И се радвам, че е насрочена дата за разглеждане по същество на тази втора инстанция във Върховния административен съд. Пак подчертавам, на първа инстанция община Варна спечели, защото вярвам, че българският съд ще застане на страната на обществения интерес. Той ясно казва, че Морската градина трябва да бъде предимно парк, а не паркинг. Надявам се обществения интерес да бъде защитен, а не личният интерес на определени собственици, които искат с колата си да си стигат до палатите.

В близките дни знаците ще бъдат закрити, защото такова е разпореждането на съда. Вече има няколко глоби за неизпълнение. Говорим за предварителното изпълнение, но вече имаме дата за разглеждането по същина. Това обаче, предупреждавам всички, не отменя по никакъв начин факта, че Морската градина е парк, а в парка законът ясно казва, че не може да има движение. Така че, със знак или без, общинска полиция ще продължи да стои на входовете на Морската градина и да предупреждава всеки, който се опита да влезе на територията на парка.

Идва летен сезон, знаете че по това време във Варна идват много туристи от други градове, идват много румънски туристи с автомобилите си. Те няма как да знаят нашите съдебни саги, така че, за да не бъдат поставени в неприятната ситуация да влизат и да бъдат глобявани, общинска полиция ще продължи да осъществява тази дейност, която осъществява и в момента.

Движението ще се санкционира, тъй като това е парк. Законът е ясен. Сагата е дълга, сложна и многопластова. Хубаво е все пак да е ясна политическата ни позиция по тема, която е изключително важна за Варна, а ние ще продължим да правим абсолютно всичко възможно за спазването на закона ежедневно, въпреки натиска“, коментира кметът.