Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.06.2021
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу Covid-19?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Варна – градът без духовни водачи, който търпи агент на ДС да измести Георги Лечев

Пловдив, Бургас, Русе нямаше да понесат този срам и позор! Хората на изкуството от тези градове нямаше да се примирят. Но Варна продължава да живее с позора, агентът на Държавна сигурност Станислав Пенев да е носител на голямата награда на морската столица. Как не се намери 1 /един/ варненски художник, поет, актьор, певец, общественик – който да възроптае срещу срамния избор на Общинския съвет? Мълчат като мишки.

Eдинствен изкуствоведът Румен Серафимов каза, че процедурата за номицация е напълно опорочена. Никой не му обърна внимание.

 Няма ли Варна хора на духа, които да изразят възмущението си, че агент на ДС измести световно признатия ни художник Георги Лечев?

Варна никога не е имала местен духовен водач. Когато питат големия ни банкер Атанас Буров кой е духовният водач на Варна, той отговаря: Отон Иванов. Роденият в Пловдив революционер, след Освобождението е околийски управител на Варна. Той купува от Англия механизма за Варненския градски часовник, монтира го и го поддържа до края на живота си.

Как да очакваме от град, който няма духовни водачи да застане на страната на таланта на Георги Лечев? И веднъж завинаги да отсече: Бившите агенти на Държавна сигурност не трябва да получават признание. Те завинаги са опетнили името си с мракобесната комунистическа система и вместо да се срамуват от това – приемат награди?!

Чест прави на общинските съветници от „Да България”, че единствени се противопоставиха на срамния избор на агента на ДС.

Другите? Другите къде са? Знаят ли въобще кой е Георги Лечев? Виждали ли са негови картини? Чували ли са за изложбите му по цял свят?

Иво Югов

barometar.net

На снимката – Георги Лечев