Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Пеевски и Божков попаднаха под ударите на закона ”Магнитски”!

Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков са санкционирани по закона „Магнитски“ за нарушаване на човешки права и други закононарушения, причинили вреда на лица и фирми – се съобщава в официална информация на Министерството на финансите на САЩ. Решението е взето след проучване от Белия дом и подпис на президента на Съединените американски щати. Решението налага санкции и на 64 компании, свързани с тримата българи.

Васил Крумов Божков (Божков), български бизнесмен и олигарх, на няколко пъти е подкупил държавни служители. Тези длъжностни лица включват настоящ политически лидер и бивш председател на сега премахнатата Държавна комисия по хазарта (SCG). Божков също така планира да предостави парична сума на бивш български служител и български политик по-рано тази година, за да помогне на Божков да създаде канал за руски политически лидери, който да влияе на българските държавни служители.

В момента Божков се намира в Дубай, Обединени арабски емирства, където успешно избягва българската екстрадиция по редица обвинения, наложени през 2020 г., включително ръководене на организирана престъпна група, принуда, опит за подкуп на длъжностно лице и укриване на данъци. В своето разследване прокуратурата на Република България установи, че през февруари 2018 г. Божков е плащал на тогавашния председател на SCG 10 000 български лева (приблизително 6 220 долара) всеки ден, за да отнеме лицензите за хазарт на конкурентите на Божков. След тази мащабна схема за подкуп председателят на SCG подаде оставка, беше арестуван и SCG беше премахнат. Остава международна заповед за ареста на Божков, тъй като влиянието му продължава в България. Преди българските парламентарни избори през юли 2021 г. Божков регистрира политическа партия, която ще издига кандидати на гореспоменатите избори, за да се насочи към български политици и чиновници.

Божков е определен съгласно E.O. 13818 за това, че е лице, което е подпомогнало материално, спонсорирало или е предоставило финансова, материална или технологична подкрепа за или стоки или услуги за или в подкрепа на корупция, включително присвояване на държавни активи, отчуждаване на частни активи за лична облага, корупция, свързана с държавни поръчки или добив на природни ресурси, или подкуп.

Илко Желязков е лице, което се свързва с така наречения кръг на „Библиотекарите“. Той е наредил верни хора по върховете не само в ДАНС, но също така в МВР, АДФИ и Държавната агенция за разузнаване. Желязков се намира в Националното бюро за контрол на СРС, а името му изплува съвсем наскоро, когато служебният силов министър Бойко Рашков оповести, че на ключови позиции се намират хора от въпросния „библиотекарски кръг“.

Американският закон забранява влизането на територията на страната, а освен това публично се обявяват лицата, замесени в корупция. Блокира се и движима и недвижима собственост на територията на САЩ. Законът се прилага в случаи, когато има “достоверни доказателства, че тези лица са замесени в значителна корупция, включитело корупция във връзка с експлоатацията на природни ресурси или грубо нарушаване на правата на човека“. Санкциите по закона “Магнитски“ се налагат с подписа на американския президент.

Пеевски е използвал Желязков за осъществяване на схеми за подкуп, които включват документи за пребиваване в бужбина на чужди лица, както и даване на подкупи на държавни служители в замяна на тяхната лоялност, пишат в документа.

Делян Славчев Пеевски е олигарх, който преди това е бил български депутат и медиен магнат и редовно се е занимавал с корупция, използвайки разпространение на влияние и подкупи, за да се предпази от публичен контрол и да упражни контрол над ключови институции и сектори в българското общество. През септември 2019 г. Пеевски активно работи за негативно влияние върху българския политически процес на общинските избори на 27 октомври 2019 г. Пеевски преговаря с политици, за да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на получаване на защита от наказателни разследвания.

Пеевски се е ангажирал и с корупция чрез фронтмена си Илко Димитров Желязков (Желязков), бивш заместник-шеф на Българската държавна агенция за технически операции и бивш служител на Българската държавна агенция за национална сигурност (ДАНС), назначен в Националното бюро за контрол на Специални разузнавателни устройства. Пеевски използва Желязков за провеждане на схема за подкуп, включваща български документи за пребиваване на чужди лица, както и за подкупване на държавни служители чрез различни средства в замяна на тяхната информация и лоялност. Например от 2019 г. Желязков е известен с това, че предлага подкупи на висши български държавни служители, които се очаква да предоставят информация на Желязков за по-нататъшно преминаване към Пеевски. В замяна Желязков щял да види, че лицата, които са приели предложението му, са били поставяни на ръководни длъжности и са предоставяли месечен подкуп. Пеевски и Желязков също имаха длъжностно лице, поставено на ръководна длъжност, за да им присвоят средства през 2019 г. В друг пример, в началото на 2018 г., тези двама държавни служители управляваха схема за продажба на български документи за пребиваване, при която представители на компании уж плащаха подкупи на български служители за да гарантират, че клиентите им са получили незабавно документи за гражданство, вместо да правят депозит от 500 000 долара или да чакат петте години, за да бъде обработена законна молба. И накрая, Желязков също изнудва потенциален български правителствен министър с наказателни обвинения от прокуратурата на България, ако министърът не му предостави допълнителна помощ при назначаването.

Пеевски и Желязков са определени съгласно E.O. 13818 за това, че са чуждестранни лица, които са настоящи или бивши държавни служители, или лица, действащи за или от името на такова длъжностно лице, които са отговорни за или са съучастници в или които са пряко или косвено участвали в корупция, включително присвояване на държавни активи , отчуждаване на частни активи с цел лична изгода, корупция, свързана с държавни поръчки или добив на природни ресурси, или подкуп.