Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Жителите на Долни чифлик почетоха подвига на Христо Ботев и загиналите за свободата на България

На 2 юни всяка година честваме Деня на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. На този ден си припомняме техния подвиг и застиваме в минута мълчание, когато сирените завият точно в 12 ч.
Днес жителите на община Долни чифлик също се преклониха пред делото и саможертвата на борците за народна свобода. Пред паметника на жителите на гр. Долни чифлик, загинали във войните, венец на признателност поднесоха кметът на общината Красимира Анастасова и директорът на отдел ОКССДЗ Илия Илиев. Слово пред присъстващите изнесе зам.-кметът Станка Тодорова. В него тя припомни историческите събития, довели до честването на 2 юни като Ден на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. „Но към костите на хайдутите, комитите, четниците, войводите, апостолите и тези от тежките сражения от Козлодуй до Околчица се прибавят и тези от Шипка и Плевен, където се ражда изстраданата ни свобода“ – каза г-жа Тодорова.
Малко по-късно г-жа Анастасова и г-жа Тодорова се присъединиха към честванията в с. Голица. В центъра на селото те бяха посрещнати от кмета на селото Иван Иванов, ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Голица, и гостите им от едноименното училище в с. Старо Оряхово. „На 2 юни да сведем глави за поклон, да облечем с цветя и венци всички лобни места, надгробни плочи, паметници и братски могили, приютили за вечен сън знайните и незнайни герои, отдали живота си за нашата свобода, мир и щастие!“ – каза в словото си кметът на общината г-жа Анастасова.
Рецитал по стихове на поета-революционер и за него изнесоха деца от местното училище. След това присъстващите положиха венци на признателност пред трите паметника на площада – на голичаните, загинали за България, на Вълчан войвода и на загиналите в антифашистката съпротива.
Честванията за Деня на Ботев ще завършиха с поклонение и заря в с. Гроздьово. Сред официалните гости на събитието бяха кметът на общината Красимира Анастасова, нейните заместници Любомир Вангелов, Станка Тодорова и Мерткан Ибрямов, кметът на с. Гроздьово Ирхан Хасан, Стефан Димитров – председател на Сдружение „Гроздьово“, кап. Кръстев от Сдружение „Дръзки“, представители на политически организации и много граждани.
Честването бе открито с химна на България, изпълнен от Общинския младежки духов оркестър. „Това е ден на преклонение и гордост, ден на себеизпитания. Ден на гордост пред подвига и саможертвата, който ни изправя пред тази българска Голгота – Околчица. Жертвите ни доказаха, че сме готови за свободата“ – заяви в словото си Елка Иванова.
Пред паметника на загиналите във войните жители на с. Гроздьово бяха положени венци и цветя в знак на признателност пред техния подвиг. Мъжете и жените от Сдружение „Дръзки“, пременени в униформи на гвардейци и опълченци, произведоха мощен залп с пушки-кремъклийки и реворвери от времето на Освобождението.
Поклонението завърши с красива заря.

barometar.net