Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Доцент Мангъров: Първата вълна трябваше да се посрещне от младите, ние ги скрихме

Това, което отличава неваксинираните и ваксинираните, е, че вторите карат заболяването по-леко. Но това няма отношение към другите хора. Но и едните, и другите могат да се заразяват и да заразяват други хора“, каза на пресконференция доц. Атанас Мангъров, цитиран от Фокус и допълни:

Децата трябва да тръгнат нормално на училище и да се спре с безсмислицата на онлайн обучението.

Когато говорим за ваксини, не става дума за тях изобщо, а за тези за COVID-19. Още от самото начало се каза, че единственото оръжие срещу него са ваксините. Те бяха създадени много бързо, натоварени с много очаквания. СЗО промени дефиницията за колективен имунитет, която беше от десетилетия. От ноември 2020 г. в дефиницията на СЗО остана само, че груповият имунитет може да се получи само с имунизация. Една от най-оправните страни – Израел, получи разрешение, или си издейства да получи ваксините на „Пфайзер“ при преференциални условия, като данните от ваксинацията да служат за едно мащабно клинично проучване.

Към настоящия момент 65 на 100 от населението им е ваксинирано с две дози на „Пфайзер“, над 20% са ваксинирани с 3-та доза. Това приравнено към възрастното население значи, че над 90% от тях са имунизирани. Вчера в Израел новите случаи на COVID-19 са 7100. В България, която е на опашката на имунизираните срещу COVID, за вчера случаите са 1700. Това, което показват резултатите от Израел – ваксината не създава колективен имунитет. Оказа се, че ваксинираните могат да се заразяват, те се разболяват, може би не толкова тежко, колкото неваксинираните, но това не е много сигурно. Това, което отличава неваксинираните и ваксинираните, е, че вторите карат заболяването по-леко. Но това няма отношение към другите хора. Но и едните, и другите могат да се заразяват и да заразяват други хора“, обясни доц. Мангъров.

„От епидемиологична гледна точка и едните, и другите не се различават. Напълно безсмислено и будещо учудване е това да се правят всевъзможни опити да се налага ваксинация на определени професионални групи от населението – учители, полицаи, лекари, военни. Това дали си ваксиниран, или не, не променя състоянието ти, ти можеш да заразяваш други хора“, уточни той.

„Затова, когато започва учебната година, би трябвало нещата да си тръгнат по нормалния начин. Децата да ходят на училище, да се спре с безсмислицата на онлайн обучението. Учителите, които се страхуват, могат да използват всички възможни предпазни средства, могат да се ваксинират, но ако искат. Решението е лично. Това не повлиява на способността им да заразяват или не други хора, най-вече децата. Децата карат COVID най-леко, за тях той не е проблем“, допълни Атанас Мангъров.

„Четвъртата вълна от новия „Делта“ вариант засяга децата и младите – това е така. Не направихме това, което трябваше в началото на първата вълна. Тя трябваше да се посрещне от младите, здравите и силните. Направихме обратното, скрихме ги, децата спряха да ходят на училище. В страните, които това не беше направено като Швеция, там няма този проблем“, каза още той.

По думите му изборът на един лекар дали ще се ваксинира, или не, не го прави повече или по-малко опасен за пациентите му.

„Когато започне учебната година, мисля че децата трябва да тръгнат нормално, безсмислено и варварско е да се карат да носят маски. Това може да го каже някой, който не е влизал в класна стая. Учителите трябва да работят нормално. Вината не е тяхна, над година и половина навсякъде беше насаждам страх. Нормално е да се страхуват за себе си. Не можем да продължим да унищожаваме децата си. Трябва решително да се сложи край“, заяви доц. Атанас Мангъров.