Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Горския осъди България в Страсбург

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски – Горския осъди България в Европейският съд по правата на човека в Страсбург заради мораториума от 2009 г., с който беше забранено да се разпорежда с имотите си и да ги експлоатира, съобщават от „24 часа“.

През декември 2009 г. парламентът прие мораториум върху правото на царските наследници да се разпореждат с върнатите им имоти. Въпреки че той трябваше да е временен – „до приемането на специален закон“, на практика действа и досега.

По тази причина Сакскобургготски заведе дело в Страсбург през 2010 г. Впоследствие заведе още три дела, с които оспорва решението на българския съд резиденциите „Кричим“, Ситняково“ и „Сарагъол“ да са държавни. За тях обаче регионалното министерство спечели дела на три инстанции.

През 2017 г. стана ясно, че правителството на Бойко Борисов е готово да се споразумее с бившия премиер и царски наследник, като изтъргува делата за имотите му с четирите иска, които той е подал срещу България в Страсбург.

Въпросът с т.нар. царски имоти е висящ от 1998 г., когато със свое решение Конституционният съд обяви за противоконституционен Закона за обявяване за държавна собственост на имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници от 1947 г. Конституционните решения обаче нямат реституционен ефект. Правните последици от обявените за противоконституционни актове трябва да се уредят от органа, който ги е постановил – т.е. от парламента.

Държавата трябва да плати на бившия монарх и 160 000 лв. за съдебни разноски

Независимо от това, когато Сакскобургготски, сестра му и братовчедите им предявиха претенции за именията „Кричим“, „Царска Бистрица“, „Врана“, „Ситняково“ и „Саръгьол“, гори в Рила и земи край софийското с. Лозен, те ги получиха обратно. Дворците „Царска Бистрица“, „Ситняково“ и „Саръгьол“ им бяха върнати през 2002 г. с решение на правителството на НДСВ. Дворецът „Врана“ пък беше върнат от тогавашния столичен кмет Стефан Софиянски. Имението „Кричим“ им бе отказано, а след това и съдът прие, че собственик е държавата.

Въпреки че на две инстанции МРРБ спечели делото за „Царска Бистрица“, впоследствие върховният съд присъди „Царска Бистрица“ на Сакскобургготски. Именно тогава ВКС обърна практиката, след като преди това дъpжaвaтa беше призната за собственик на „Kpичим“, „Ситняково“ и „Саръгьол“ и нa бившeтo cтoпaнcтвo нa УБO кpaй „Bpaнa“.

През юли тази година Софийският апелативен съд като втора инстанция призна, че Сакскобургготски е собственик на парка и двореца „Врана“, а МРРБ беше осъдено да плати общо 160 000 лв. за разноски по делото на две инстанции.

Образуваното през 2011 г. дело за 16 500 дка гори в Рила все още виси на първа инстанция в Софийския окръжен съд. Поредното му заседание е насрочено за октомври.