Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Първан Симеонов: Кирил Петков е човек с план, за разлика от Слави Трифонов

В създалата се политическа ситуация ще спечелят онези, които по-добре разкажат на хората, че другият е виновен. Това коментира социологът Първан Симеонов от „Галъп Интернешънъл“.

„Слави Трифонов дойде със заявката да не е политик. Той се държи неполитически и успя да се скара с всички, което е откровено поведение, абсолютно отговарящо на заявките на тази партия“, изтъкна Първан Симеонов.

„Оказа се, че всъщност партията на г-н Слави Трифонов е послужила за едно контролирано обществено облекчение, което на практика довежда до това, че протестната енергия беше леко убита. Нещо повече, като едни политически камикадзета „Има такъв народ“ влязоха и взривяват отвътре протестната общност. Аз за разлика от много други изследователи въобще не съм привърженик на идеята, че това е някакъв план“, отбеляза социологът.

По отношение на тезата, че поведението на ИТН ще върне Бойко Борисов на бял кон, социологът коментира, че всичко това работи на практика в полза на Борисов.

„И то се съди по един параметър – просто Борисов намали приказването, а след като Борисов намали приказването, значи е спокоен. Значи, достатъчно му е как се излагат неговите опоненти и няма нужда той да приказва допълнително. Разбира се, аз далеч не мисля, че българите биха приели отново управленския стил на Борисов. Според мен, времето му изтече – той даде каквото може, за него оценка ще даде историята хладнокръвно след десетилетия“, каза той.

„Виждаме как обществото залита по такива опции, като Кирил Петков например“, посочи социологът.

„Защо? Защото в Кирил Петков вижда пълния антипод на Борисов. Вижда човек с план, за разлика от Слави Трифонов, вижда сравнително млад човек с чудесно семейство, с чудесно образование, за когото последното, което можеш да очакваш е, че нещо шмекерува. Да, може би г-н Петков може да дава и далеч по-убедителни отговори на някои въпроси, като въпроса за гражданството и т.н., но във всеки случай обществото върху такива фигури, като Петков, проектира желанието за едно малко по-мениджърско, малко по-инструментално, малко по-чисто и малко по-западно изглеждащо, цивилизовано изглеждащо управление“, допълни Първан Симеонов