Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 22.09.2021
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу Covid-19?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Кой е най -добрият начин да засилим имунитета си срещу Covid?

Има значителни разлики в имунната ви система след естествена инфекция с коронавирус и след ваксинация.

„Кое е по добре за вас?“ – пита Джеймс Галахър, здравен и научен кореспондент и продължава:

„Дори задаването на въпрос, граничещ с ерес преди година, когато заразяването с Covid за първи път можеше да бъде смъртоносно, особено за възрастните хора или хората, които вече са в лошо здраве.

Днес не започваме с нулев имунитет, тъй като по -голямата част от хората или са били ваксинирани, или вече са хванали вируса.

Сега сериозният въпрос, който има може да има последици е: дали децата трябва да бъдат ваксинирани? Независимо дали използваме вируса или бустер -изстрели, за да засилим имунитета при възрастни. И двата въпроса станаха спорни.

„Може да се ровим в дупка, за много дълго време, като смятаме, че можем да задържим Covid далеч, като увеличаваме ваксинациите всяка година“, ми каза проф. Елинор Райли, имунолог от Университета в Единбург.

Проф. Адам Фин, държавен съветник по ваксините твърди, че свръхваксинираните хора са „малко луди, и това не е просто несправедливо, а глупаво“.

Анатомията на имунитета

Трябва да разберем малко за ключовите градивни елементи на нашата имунна система и вируса, който я атакува.

Силовата двойка на имунната система, която изчиства организма от инфекция, са антитела и Т-клетки. Антителата се залепват за повърхността на вируса и го маркират за унищожаване.

Т-клетките могат да забележат кои от нашите собствени клетки са били отвлечени от вируса и да ги унищожат.

Въпреки всички проблеми, причинени от вируса, той е невероятно прост. Той има известния протеин шип, който е ключът, който използва за отключване на вратата в клетките на нашето тяло. И още 28 протеина, от които се нуждае, за да отвлече клетките ни и да направи хиляди копия от себе си. (За сравнение, за да се управлява човешкото тяло, са необходими около 20 000 протеини).

Има четири ключови области за сравняване на ваксината и естествената инфекция с вируса.

Независимо дали сте ваксинирани с Moderna, Pfizer или Oxford -AstraZeneca, тялото ви се научава да забелязва само едно нещо – протеинът на шипа.

Това е критичната част на вируса, към който се произвеждат антитела, а резултатите – повечето ваксинирани не попадат в болница.

Но ако и другите 28 протеина бъдат насочени, това би дало на Т-клетките далеч повече усилия.

„Това означава, че ако сте имали истински прегръдка на инфекция, може да имате по -добър имунитет към всички нови варианти на вируса, които се появяват, тъй като имате имунитет към нещо повече от просто скок“, каза проф. Райли.

Колко ефикасно ваксината спира инфекцията или предотвратява тежко заболяване?

Знаем, че е имало случаи на хора, които заразяват вируса два пъти (повторна инфекция) и са били ваксинирани и хващат Covid (известен като пробивна инфекция).

„И двете не ви осигуряват пълна защита срещу инфекция, но имунитетът, който получавате, изглежда ви предпазва доста добре от сериозни заболявания“, казва професор Фин от Университета в Бристол.

Нивата на антителата са средно по -високи около месец след ваксинацията от инфекцията. Има обаче огромна пропаст в антителата между тези, които са безсимптомни (които не правят много) и тези, които получават тежък пристъп на Covid.

Най -големият имунен отговор идва от хора, които са хванали Covid и след това са били ваксинирани.

Колко дълго трае защитата?

Доказано е, че нивата на антитела намаляват с течение на времето, въпреки че това може да не е важно за предотвратяване на тежко заболяване.

Имунната система помни вируси и ваксини, така че може да реагира бързо, когато срещне инфекция.

Има „Т-клетки на паметта“, които се задържат в тялото, а В-клетките остават подготвени, за да произвеждат нов поток от антитела при поискване. Има доказателства за имунни отговори повече от година след инфекцията, а опитите с ваксини също са показали трайна полза.

„По отношение на издръжливостта, все още чакаме да видим“, каза проф. Питър Опеншоу от Imperial College London.

Къде в организма е имунитетът?

Съществува съвсем различен набор от антитела (известни като имуноглобулин As) – в носа и белите дробове, в сравнение с тези (имуноглобулин Gs), които измерваме в кръвта.

Първият е по -важен като бариера за инфекцията. Естествената инфекция, тъй като е по -скоро в носа, отколкото в ръката, може да бъде по -добър път към тези антитела, а ваксините за нос също се изследват.

Проф. Пол Кленерман, който изследва Т-клетките в Университета в Оксфорд, казва: „Местоположението на инфекцията има значение, дори ако това е един и същ вирус, така че бихме очаквали важни разлики между естествената инфекция и ваксините“.

Има ясни доказателства, че възрастните, които не са получили никаква доза ваксина, ще имат по -силна имунна защита, ако все пак се ваксинират, дори и преди да са хванали Covid.

Идеята за редовно подсилване на имунитета през целия живот не е радикална при други инфекции, като RSV (респираторен синцитиален вирус) или четирите други коронавируса, които заразяват хората и причиняват симптоми на обикновена настинка.

Всеки път, когато сте изложени на инфекция, имунната система става малко по -силна и това продължава до старостта, когато имунната система започва да се проваля и инфекциите отново се превръщат в проблем.

„Това не е доказано, но би могло да бъде много по-евтино и по-лесно да се случи това, отколкото да прекарате цялото време в имунизация на хората“, каза проф. Фин, който предупреждава, че можем да се окажем „заключени в цикъл на стимулиране“, без да знаем дали това е необходимо.

Той твърди, че аргументът при децата „вече е спечелен“, тъй като „40-50% вече са заразени и повечето не са болни.

Има контрааргументи. Проф. Райли посочва дългосрочното заболяване Covid при децата, а проф. Опеншоу-нервността около дългосрочните ефекти на вирус, който може да засегне много от органите на тялото.

Проф. Райли казва, че има потенциал при използването на ваксини за „отстраняване на“ Covid, последвано от инфекция, за разширяване на имунния отговор.

Тя твърди: „Наистина трябва да се замислим, дали не плашим хората, вместо да им дадем увереността да продължат живота си? Сега сме близо до това просто да тревожим хората.“

Разбира се, с продължаването на случаите, може да нямаме голям избор.“

„Чудя се дали това е неизбежно“, казва проф. Кленерман, но ако вирусът продължава да се разпространява, тогава „ще има този непрекъснат усилващ ефект“.

Джеймс Галахър – здравен и научен кореспондент