Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

На какви хора Бог даде парите в България

„Ако искаш да разбереш какво мисли Бог за парите, виж какви са хората, на които ги дава.“ – твърди английският поет Александър Поуп, преди повече от 300 години. И е болезнено прав – ако става дума за България. И човек разбира колко маловажни са за Бог парите и техните притежатели.
Наскоро имахме среща на випуска от механотехникума. Дойдоха към 15 човека. Умните някога ученици, сега мъже стояха в края на масата и тихо си говореха. До мен седна двойкаджията на курса. И започна да се хвали, къде работел в чужбина, как сладко си живеел – не можеш да му вземеш думата. Не издържах и му казах: „Ти беше най-слабият ученик, откъде ти дойде това самочувствие? От това, че работиш в чужбина и изкарваш повече пари?“ Все едно говорех на морския фар. Продължи с хвалбите и спомени за простотиите, които е вършил като ученик.

Та, за парите. Погледнете кои натрупаха пари през 90-те – мутри, тарикати и мошеници. И, разбира се кукловодите зад тях и „потомците“ на Андрей Луканов – Доган, Иван Костов, Царя и придружващата ги сган. Да изреждам ли бизнесмените, които изплуваха от тъмната пяна на прехода и забогатяха за нула време: Илия Павлов, Кюлев, Иван Тодоров-Доктора, Самоковеца, Васил и Георги Илиеви /вече покойници/ и живите: Гриша Ганчев, Георги Гергов, Пеевски, ТИМ, братя Домусчиеви, братя Диневи, Васил Божков-Черепа и други подобни.

И, разбира се кукловодите: Любен Гоцев, другите кадри на Държвана сигурност, политиците и придружаващите ги лапачи.

Не вярвам в Бог, но ако случайно го има – мисълта на големия поет Александър Поуп е вярна. В България Бог даде големите парите на безскрупулни мошеници, комбинативни типове и бивши ченгета. По-рядко на предприемачи, които сами са изградили себе си и бизнеса си. Познавам такива във Варна, но се броят на пръстите на двете ми ръце.

За работливите българи остава „утехата“, че с малкото пари, които изкарват все още могат да плащат сметките и да издържат семействата си. Но както казва, друг велик ум /Уейн Дайър/ – в своята същност животът не е справедлив. Всеки ден, в продължение на 32 години се убеждавам, че е прав.

Иво Югов

barometar.net