Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Военна полиция е прикрила убийство на старши лейтенант Тодор Манчев

Ексхумация на тялото на старши лейтенант Тодор Манчев показа, че той може би не се е самоубил, а е бил убит.

Офицерът бе открит прострелян на 19 юли в спалното помещение на полигона „Ново село“. При аутопсията бе открит куршумът, който е убил лейтенантът. Фаталният изстрел е произведен отгоре-надолу, като куршумът минава от горната част на главата, което кара разследващите да вярват, че Манчев е бил убит.

По повод на новата информация, от парламентарната група на ГЕРБ дадоха извънреден брифинг. Те призоваха Румен Радев да освободи от длъжност шефа на военна полиция.

Незабавно освобождаване на директора на „Военна полиция“ ген. Ивайло Сотиров, искат от ГЕРБ. Настояването им е във връзка с разкритията, че лейтенант Тодор Манчев може би е бил убит, а не се е самоубил, както твърдят военните.

Това каза зам.-председателят на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ Христо Гаджев по време обсъждането на Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България през 2020 г. в ръководената от него комисия.

„Изключително мъжкото заболяване на министъра половин час преди заседанието на комисията, не прави чест при положение, че излизат факти, че един български офицер не се е самоубил, а направо е бил убит“, заяви той.

Ако не знаете, да ви кажа – Съдебна медицина е открила, че изстрелът е отгоре – надолу, а куршумът е открит в ребрата. Всички сте достатъчно опитни хора – знаете какво означава това“, добави Гаджев.

Той припомни, че ГЕРБ – СДС е предложила Анектна комисия по въпроса и обяви, че ще я предложат в следващото Народно събрание.

„От днес вече придобива форма на скандален обрат – прикриване на убийство от разследващи, дори не сме си представяли нещо подобно. Радев да освободи директора на военна полиция. Той има пряка вина за покриване на това убийство и прикриването му като самоубийство. Министърът на отбраната е отлично запознат със случая, Радев трябва да му поиска оставката“, заяви Тома Биков.

ГЕРБ се позоваха на родителите на младия лейтенант, който през август трябваше да мине под венчилото с бременната си приятелка, но вместо това издъхна в базата при странни обстоятелства. Според тяхната информация, военни са издали нареждане за щателно почистване на помещението, където е било тялото му.

„10 дни този доклад стои на бюрото на министъра на отбраната и накрая го връща на „Военна полиция“. Тогава „Военна полиция“ вижда, че Манчев е бил свидетел срещу началниците си. Преди да се самоубие е имало проверки срещу него, имало е огромен натиск, казват родителите му. Това става в българска база с български военнослужещ, което е безобразие“, заяви Христо Гаджев.

Според Даниел Митов, този случай е еманация на целия мандат на служебното правителство.