Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Д-р Я. Станев: Задкулисие стои зад неприемането на отчетите на най-печелившото общинско предприятие

Задкулисие стои зад неприемането на отчетите на най-печелившото общинско предприятие“. Това заяви д-р Янко Станев, лидер на СДС-Варна днес на заседание на Общинския съвет.

По думите му решенията за отрицателния вот по тези точки са взети на „тъмно“. Той припомни на съветниците тежката загуба от затварянето на училищата, от което пострада общинската фирма „Училищно и столово хранене“, а „Обреди“ ЕООД-Варна също претърпя немалко загуби.

Д-р Станев подчерта още, че въпреки трудните условия на пандемия, фирма „Обреди“ е най-печелившото общинско предприятие и е успяла да запази и качеството на работа, въпреки нелоялната конкуренция. Той припомни и факта, че „Обреди“ е единствената фирма, която работи в изцяло пазарна среда.

Д-р Станев изказа разочарованието си от неаргументираното решение на съветниците още в ПК „Собственост и стопанство“, когато отчетите на двете фирми не бяха приети. Той бе категоричен, че популизма и задкулисието няма да окажат влияние на двете фирми, но ще окажат такова на общинския бюджет, тъй като са общинска дейност.

„Виждам едно несериозно отношение към резултатите. Представяте ли си, отхвърлихте без никакви аргументи отчета за дейността на „Училищно и столово хранене“. Защо? Някъде, някой се събрал, на тъмничко и решил. Това няма да причини вреда на предприятието, тъй като това е дейност свързана с общината, с общинския бюджет, с общинските училища, детски градини и ясли. Аз съм длъжен да кажа преди това, че „Училищно и столово хранене“ работи в пазарна среда. И тъй като знам какъв ще бъде резултата от това гласуване, а не мога да си позволя да гласувам срещу която и да е общинска фирма, ако нямам основание“, допълни още областният лидер на сините.

Върху годишните отчети на най-добре управляваните и печеливши общински предприятия се упражниха и „Цончо бе, чети!“, както и предводителят му, който отново е клиент на прокуратурата Костадин Костадинов.

„Вашето лице е изцапано! С мръсотията на национал-социализма! „Лицето Станев“, за което непрекъсното говорите, е в политиката от над 33 години. Минал съм стотици проверки. От 2 години и повече хвърляте кал по мен. Без нито един факт за нарушение. Поне за едно нещо представете доказателство! Кажете: „Янко Станев краде от „Обреди“!“ И го докажете. Но няма да забравя, че като националисти говорихте тези неща. А вашият лидер Костадин Костадинов водеше 300 – 400 дивака да колят. Има протокол в полицията. Аз бях там, а е срамно, че ДПС ви подкрепи, когато поискахте оставката ми като зам.-председател на ОбС – Варна.“

По думите му, още преди гласуването задкулисието и икономическите интереси в този съвет са взели превес и са довели до това решение. Относно „Обреди“ ЕООД-Варна, той бе категоричен, че това е единствената общинска фирма, която работи изцяло в пазарна среда.

„И атаките срещу „Обреди“ могат да бъдат свързани единствено с корупционните практики на конкурентите на фирмата. Които са ужасяващи! И по болници, и другите схеми. За тези неща има достатъчно сигнали, включително американската агенция ФБР идваха да търсят във Варна един труп, заради една застрахователна измама. Аз се учудвам, че натиска, вместо да е към сектора от фирми, при които също има сериозни хора, които не се занимават с корупция, но тук от трибуната се изпозлва политическа пропаганда и популизъм“.

И допълни, че все още не са гласувани отчуждените земи към гробищните паркове и гробните места са на привършване. Той обясни, че проблемът с липсата на гробни места се бави и по незнайни причини не се задейства въпросът, който ще реши много от проблемите на гробищните паркове.

По думите му, Общинският съвет е нужно да подхожда към предприятията, чийто принципал е, с по-голямо внимание, а не да следва корпоративни интереси и решения, взети на събирания „на тъмно“, които да управляват важните процеси в икономическата, социалната и здравна среда в община Варна, съобщава dnesplus.bg