Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Популярни варненци рекламираха новите контейнери за смет

Популярни личности от Варна се включиха в кампанията на фирма ЗМБГ по презентиране на новата система за събиране и транспортиране на отпадъците в Морската градина в почивните дни.
Гласът на Варна Атанас Кателиев, популярният шоумен Боян Карлиев и брейк формация Крейзи форс подкрепиха каузата за опазване на морската столица като модерен и чист град.

Малчуганите и техните родители се забавляваха, докато целиха с водни балони контейнер и се увериха, че изхвърлянето на отпадъците може да бъде дори забавно.

По време на информационната кампания бе представен и новият забавен филм, в който се показват най-честите нарушения, които се допускат от гражданите при изхвърлянето на отпадъците.

Целта на информационната кампания на фирма ЗМБГ е да провокира гражданско самосъзнание и отговорност при опазването на чистотата във Варна и запознае варненци с възможностите на новата модерна система.

Варна е иноватор за България, след като вече въвежда предложеното от NORD Engineering ноу-хау за събиране и транспортиране на отпадъци от районите в община Варна.

Няколко са основните точки, на които трябва да се акцентира, когато се говори за сметосъбирането в морската столица.

На първо място е фактът, че старите контейнери тип „Бобър“ – тези, които са добре познати на варненци през последните години, са малки и нехигиенични, защото позволяват капаците им да са отворени денонощно. Това е първият проблем, който се решава с въвеждането на нов тип контейнери и машини за тяхното обслужване.

Докато старите контейнери бяха с капацитет от 1.1 куб.м., новите са повече от два до три пъти по-големи: 3 и 3,75 куб.м. Те са конструирани изцяло от стомана, а изработката им не позволява те бъдат отворени за по-дълго от времето, необходимо човек да изхвърли отпадъците си. Два са начините, по които те се отварят – ръчно и крачно, чрез натискане на специален педал.

Новите машини, които обслужват контейнерите, са оборудвани със специална техника и са напълно автоматизирани.

Резултатът от това е нуждата от по-малко на брой контейнери, които са значително по-хигиенични от старите.

Старите контейнери имат много недостатъци, които новите решават. Сред тях са фактите, че те се пълнят с вода при дъжд, не са устойчиви, податливи са на пожар, лесно може в тях да влязат животни, имат движещи се части, които лесно се повреждат, а и са податливи на кражби.

Това води до втората важна точка – логистиката на събирането на отпадъците във Варна. Броят на контейнерите ще е значително намален, като в същото време обемът, който те могат да съхраняват ще е по-голям от старите контейнери тип „Бобър“.

Това води до улеснение на работата на сметопочистващата фирма, като броят на контейнерите е по-малък, а това е част от оптимизацията на новата система.

Новите контейнери са напълно затворени и засега са разположени в три Варненски жилищни района – р-н „Одесос“, р-н „Младост“ и р-н „Вл. Варненчик“.

barometar.net