Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Въпреки доказаните злоупотреби от АДФИ, Милен Митев е допуснат до конкурса за генерален директор на БНР

До втори етап в конкурса за генерален директор на Българското национално радио (БНР) са допуснати Милен Митев, Жени Гаджалова, Митко Димитров, Иво Тодоров и Светослав Костов, съобщават от Съвета за електронни медии (СЕМ).

Въпреки описаните от 19min.bg и доказани от АДФИ финансови злоупотреби, които отиват в прокуратурата, Съветът за електронни медии допуска Милен Митев до конкурса, а преди това го назначи за и.д. генерален директор на Българското национално радио с бюджет над 45 млн.лв. субсидия и собствени приходи.

Досегашният управляващ БНР Андон Балтаков, също e замесен като наследника си в скандалните поръчки за доставка на ток за радиото, разобличени от 19min.bg и от Агенцията за държавна финансова инспекция. Той пък беше съжител на своя предшественик на поста Александър Велев, който пък блесна в края на мандата си с покупките на нов апартамент в суперпрестижен столичен квартал и къща в Бояна, недекларирана при това пред КПКОНПИ. Всичко това става с очевидното одобрение, скрепено с гласуване за избора на тримата приятели един след друг начело на радиото, сякаш е собственост на приятелския им кръг, от председателя на СЕМ Бетина Жотева. Именно нейна е идеята и настояването за назначаване и на новия генерален директор.

Напомняме, че заедно с предшественичката й София Владимирова, двете водещи фигури в СЕМ не обърнаха внимание на доказателствата, че Андон Балтаков имаше три нарушения на закона още с кандидатстването си за генерален директор: липса на необходимия по закон стаж, липсата на необходимия по закон ръководен стаж и действаща в момента дори и на избора му фирма. Заради тези неща той вече е съден и скоро ще бъде осъден. Но отговорността е именно на двете грации от Съвета.

Напомняме също, че легенди на БНР са свободни и биха могли много по-успешно и гарантирано некорумпирано да управляват, като достатъчно е да се споменат имената на Лили Маринкова, Светла Петрова, Юлия Гигова. А на последния конкурс за генерален директор имаше и доста читави кандидати. Странно е, че СЕМ не се сеща за тях. Предложи поста само на двама души, които беше очаквано, че ще откажат – Силвия Великова и Петър Волгин. За да назначи представител на приятелския кръг, който вече доста години точи радиото.