Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Доц.Медиха Хамза: Няма по-добро от присъственото обучение

На всички ни е ясно, че няма по-добро обучение от присъственото, но обстановката е такава, че се налага да се премине в онлайн среда. Нужно е, обаче хората да бъдат навреме информирани и да се търсят начини за повишаване на качеството на електронното обучение.
Това каза пред ДНЕС+ кандидатът за народен представител от СДС-Варна в коалицията ГЕРБ-СДС за 47-то народно събрание доц. д-р инж. Медиха Хамза.

„Заедно с екипа ми изготвихме анкета, с която целим да научим мнението на родители и опитът им с обучението в онлайн среда. В блиц запитването ни взеха участие 217 души. Процентът на родителите на деца от I-IV клас, които са участвали в проучването е най-висок – 53%.

Според данните от анкетите, 69,1 % от родителите нямат проблем с предоставянето на среда и устройство за своето дете, на което то да учи спокойно“, коментира резултатите кандидатът за депутат.

Обобщавайки резултатите тя допълни още, че 27,2 % разполагат само с едно устройство и се налага да го ползват цялото домакинство.

„През изминалата година имаше организирани няколко дарителски кампании и правителството, преди да изтече мандата му, се погрижи на всяко дете, което е заявило, че не разполага с устройство да му бъде осигурено такова. Относно ефективността на онлайн обучението, 59,9 % от участвалите в анкетното проучване отговарят, че децата им имат значителни пропуски в знанията си.“

Според доц. Медиха Хамза може да се работи по посока на увеличаването на консултациите и допълнителните часове за децата, които изпитват затруднения при усвояване на материала. Тези допълнителни часове за работа биха могли отново да се провеждат онлайн. Когато се работи в по-малка група деца и се акцентира върху индивидуалия и целенасочен подход, пропуските биха били по-малки.

Според данните от допитването, когато се касае до дистанционно провеждане на обучителния процес при по-малките деца, се налага техните родители и близки да им оказват по-голяма подкрепа.
На въпроса за качеството на обучението в онлайн среда, 47% от родителите са посочили, че учителите правят всичко по силите си за качествено преподаване, предвид ситуацията.

48,4 % от участниците в анкетата не са съгласни децата им да излизат от училище и да се обучават в онлайн среда. Сходен процент обаче – 44,2% от анкетираните – смятат, че е нужно училищата да бъдат затворени, докато намалее заболяемостта.

На въпрос колко от родителите им се налага да спрат работа и да останат у дома, за да бъдат с децата си по време на дистанционно обучение, 39 % от анкетираните са отговорили, че нямат алтернатива и са принудени да стоят вкъщи.

В подобни случаи е нужно родителите да бъдат подпомагани, поради невъзможността да ползват платен отпуск или защото отсъствието им от работното място води до това, че не могат да получат пълния размер на възнаграждението си.