Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 07.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

В Долни чифлик отбелязаха 134 години от рождението на Иван Сокачев

На 7 ноември т.г. се навършват 134 години от рождението на видния общественик Иван Ангелов Сокачев, който живял и творил в полза на родината си. По този повод днес признателни жители на Долни чифлик поднесоха цветя пред паметника му в центъра на града.
Иван Ангелов Сокачев е роден в семейството на адвокат във Враца на 7 ноември 1887 г.
Завършва Военното на Негово Величество училище (като един от първенците в училище), където учи с бъдещите генерали Владимир Стойчев и Крум Лекарски, като е произведен в чин подпоручик.
Той участва във всички войни, които България води до 1945 г. Като старши офицер от българската армия Сокачев е награден от маршал Толбухин за проявена лична храброст със съветския орден „Александър Невски“ ІІ степен, с който са удостоени малко българи.
През 1912-1914 г. Иван Сокачев участва в боевете при Одрин и в нападението на Чаталджа, където написва стихотворението „Ален мак“. За пръв път то е публикувано в сборника „Войнишки другар“, издаван в полка на самия Иван Сокачев. Песента придобива широка популярност, а авторът взема заглавието за свой литературен псевдоним.
През 1922 г. здравословни причини карат подполковника да търси чистия горски въздух, за да лекува „бойния“ плеврит. Посвещава 10 години от своя живот на първото в България трудово горско стопанство „Тича“ в Лонгоза край село Долни чифлик, където е управител. Само за 4 години под негово ръководство в там са построени 2 фабрики, 3 гатера, железопътна гара, водопровод, газогенераторна станция (106 конски сили), читалище и столарско (мебелно) училище.
През 1930 г. под негово ръководство се построява ловен развъдник за елени лопатари в местността Марин-тепе, а година по-късно създава и Развъдна станция „Шерба“.
С дейността си Иван Сокачев издига Долни чифлик до селище с принос в националната икономикa.
Умира в лагера „Богданов дол“ на 26 февруари 1949 г. В прощално писмо до близките си той завещава на своята двегодишната внучка Светлана, когато порасне да помага на хората. Тя изпълнява този завет. През 2007 г. по нейна инициатива в град Долни чифлик се организира национално честване, посветено на 120-годишнината от рождението на Иван Сокачев, като е открит негов паметник. С новооткрития му паметник България показа, че той се нарежда сред нейните големи и достойни синове.
Неговото дело и творчество, неговите послания и завети са живи и днес, втъкани в историческата памет, благодарение на родолюбивата му внучка Светлана Сокачева.

barometar.net