Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Матю Макконъхи обмисля да се кандидатира за губернатор на Тексас

Актьорът със съпругата си Камила Алвес

Превръщането на Матю Макконъхи от сърцеразбивач в сериозен актьор, спечелил „Оскар“ за филма „Клубът на купувачите от Далас“, е толкова забележително, че заслужава да се сдобие със собствен неологизъм.

Днес нестандартният актьор обмисля да се кандидатира за губернатор на родния си щат Тексас, евентуално като кандидат на трета партия през следващата година.

„Обсъжда се. Това е възможен вариант“, казва 52-годишният Макконъхи пред АФП.

„Бих се нарекъл агресивен центрист. Не защото това е мястото на сивото и компромиса… Мисля, че днес това е синоним на дързост, на хората извън закона“, заяви той.

Приключенията на Макконъхи „извън закона“ са подробно описани в новата му книга „Greenlights“, в която има смешни случки, включително тази за „шестването му гол, докато полицаите не го арестували“ за нарушаване на обществения ред, притежание на наркотици и съпротива при арест.

На върха на славата си актьорът напуска Лос Анджелис, за да се разходи из Амазонка, зареден с екстази, а друг път моли филмови режисьори да излетят и да го посрещнат на провинциални летища, докато спонтанно кръстосва Съединените щати с кемпер.

Но скоро след като става баща през 2008 г., звездата от „Как да разкараш гаджето си за 10 дни“ казва на агента си да откаже бъдещи романтични филми, независимо колко изгодни са предложенията, тъй като се стреми към по-сериозни и предизвикателни филми.

„Ромкомедиите са създадени, за да бъдат леки. Те са за съботния следобед“, казва той. „Аз станах баща. Животът ми придоби искрен и дълбок смисъл. Вече съм в понеделник сутринта на живота си, а не в събота следобед“, допълва Макконъхи.

Сега политическите му амбиции предизвикват вълнение в либералните среди и особено в тези, които са ужасени от губернатора на Тексас Грег Абът, подписал силно рестриктивен закон, забраняващ абортите. Сега този закон се оспорва пред Върховния съд на САЩ. Неотдавнашно проучване на Тексаския университет в Тайлър показа, че Макконъхи би се справил по-добре срещу Абът, отколкото потенциалният претендент на демократите Бето О’Рурк.

Той споделя: „Понякога трябва да отидеш „наляво“, понякога трябва да отидеш „надясно“. Има хора от така нареченото дясно и от така нареченото ляво, които в различни моменти са по-добри за съответната работа“.

В книгата на Макконъхи – отчасти мемоари, отчасти наръчник за самопомощ – се разказва за забележително бързото му издигане към славата. Отпаднал от юридическия факултет в Тексас, Макконъхи бързо пробива с главната роля в съдебната драма „Време за убиване“.

„Не бих казал, че съм се интересувал от политика от най-ранна възраст. Интересувал съм се от правосъдие“, казва той.

Книгата разкрива и по-мрачни моменти, включително как на 18 години е бил сексуално малтретиран от мъж, „докато е бил в безсъзнание на задната седалка на микробус“.

Престъплението е споменато само мимоходом, защото „хората биха се превърнали във воайори заради това, а книгата не е за това“, казва той пред АФП.

Без да обсъжда подробности, Макконъхи казва, че инцидентът „го е засегнал“, но му е помогнало „ясното усещане, че това е неправилно“.

Ако Макконъхи реши да се кандидатира за най-високия пост в щата, той ще трябва да подаде документи до 13 декември. Запитан дали е предприел ключови ранни стъпки, като наемане на персонал за кампанията или набиране на средства, той отговаря с една стандартна реплика: „Не съм, докато не го направя.“

„Това е нещо, което много обмислям… има някои изключителни жертви за страхотната позиция“, допълва той.

За Макконъхи, който продължава да играе и да ръководи своята фондация Just Keep Livin’ за гимназисти, решението ще се сведе до това „къде и как мога да бъда най-полезен?“.

„Аз не се страхувам от риска. Но наистина трябва да си задам въпроса за него и да си отговоря „, казва той.

Когато Макконъхи рискува, обръщайки гръб на романтичните комедии, телефонът на агента му спира да звъни в продължение на почти две години – до такава степен, че той сериозно обмисля да се откаже от актьорството.

В крайна сметка Холивуд възприема сериозно новите му стремежи, като този да отслабне с около 30 килограма за ролята, донесла му „Оскар“ в „Клубът на купувачите от Далас“ – политическа драма за пандемията от СПИН.

И така, има ли той мото за следващата си глава, в политиката или в друга сфера?

„Това просто ще бъде нова глава“, заключава Матю, цитиран от bgnes.bg