Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Незабелязана мантинела е причина за катастрофата на магистрала Струма

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева и зам.-главният прокурор Борислав Сарафов увериха, че ще информират редовно за хода на разследването и призоваха медиите да не тиражират версии на несъществуващи очевидци.

Човешка грешка, което означава, че не е била забелязана от шофьора островната мантинела, а грешката е улеснена от лошата организация на движението, на маркировката и сигнализацията.

Тази е водещата версия за катастрофата с автобуса от Република Северна Македония.на автомагистрала „Струма“ през нощта срещу вторник.

Не е имало взрив, а удар, след който се възпламенява автобусът

Машината се удря в късата мантинела, която се намира на островчето, отделящо мястото за почивка от главния път. Тази мантинела не би трябвало да е там, заяви зам. главният прокурор Борислав Сарафов. „Мантинелата, на която се нанизал автобусът, е опасна и е способствала за настъпване на инцидента“, коментира той. При удара мантинелата се нанизва в автобуса между предните гуми и стига чак до предната врата, която изхвърчава, пробива резервоара, а автобусът завива неуправляемо към разделителната двойна мантинела по средата на магистралата, докато през това време искри от стържещата по асфалта малка мантинела я превърнали в огниво, което възпламенило горивото, така избухнал пожарът.
Отхвърлена е версията за туби с гориво сред пътниците – открити са само три туби с остатъци от нафта, но те не са били пълни. Това говори, че не те са причина за силния пожар. Не са открити туби с бензин или друга запалителна течност. Отхвърлена е и версията за терористичен акт.

Малшансът с вратите

След като автобусът се удря /втори път/ в разделителната двойна мантинела по средата на пътя, най-силните пламъци огън се оказват точно на мястото на изкъртената предна врата и преграждат пътя за спасяване. А задната врата се оказва затисната от част от голямата разделителна мантинела, тъй като автобусът се врязал между двете й метални ленти. Ръководителят на екипа от следователи Мариан Маринов нарече това ужасен малшанс за хората в горящия автобус.

„Има някакъв спирачен път“ – този отговор изкопчиха трудно журналистите след настоятелни въпроси дали шофьорът е опитал да спре. От отговора на следователя следва, че шофьорът вероятно е видял островната мантинела в последния миг.

Всички са загинали от задушаване вследствие на пожара, а не от травми от катастрофата, сочат данните на назначената съдебномедицинска експертиза. До момента са назначени също автотехническа, пожаротехническа и комплексна експертиза. Разпитани са двама свидетели от оцелелите пътници. Те са били будни в момента на катастрофата и независимо един от друг са дали едни и същи показания, изключително ценни за разследването.
В петък в Северна Македония ще бъдат взети ДНК проби от роднините на жертвите, за да започне разпознаване на телата.

Колко са спасените – седем или осем души

Според показанията на основния свидетел, който е счупил стъклото, спасили са се 8 души от автобуса, но в „Пирогов“ са 7. В автобуса са пътували 52-ма души, жертвите са 44. От разследващия екип не изключват пътник да се е прекачил на друг автомобил, свидетелят продължава да е категоричен в твърдението си за 8 спасени, загадката е в процес на изясняване.

Екип от 3-ма прокурори и 6-има следователи разследва катастрофата. Зам. главният прокурор Борислав Сарафов и говорителят на главния прокурор Сийка Милева увериха, че ще информират редовно за хода на следствието.

Междувременно главният прокурор възложи на Върховната административна прокуратура да извърши проверка на маркировката и пътната сигнализация на всички автомагистрали в България. В зависимост от резултатите може да бъде търсена и наказателна отговорност от длъжностни лица, съобщава dnevnik.bg