Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Проф. Клисарова:Варна има спешна нужда от нова Инфекциозна клиника

Около 15 млн. лв. са необходими за изграждането на нова Инфекциозна клиника във Варна. Това заяви за Varna24.bg проф. Анелия Клисарова, председател на Комисията по здравеопазване в Община Варна.

„Във Варна има спешна нужда от нова Инфекциозна клиника, тъй като настоящата е на много години, не е модернизирана и въпреки прекрасния екип, който работи в нея, условията в лечебното заведение не са добри – нито за пациентите, нито за медицинския персонал. Много се надяваме, че със средствата, които ще бъдат отделени за излизане от COVID кризата ще се заделят пари и за здравната структура. Ние не бяхме готови с инфекциозни болници и клиники по време на първата вълна. След това се направиха много ковид отделения, но това далеч не означава, че имаме инфекциозна болница.

Затова нашата амбиция е да бъдат отделени средства за такава клиника и ще лобираме пред новият здравен министър. Аз съм убедена, че пари ще има от ЕС и ще можем да кандидатстваме с проект“, коментира проф. Клисарова.

Тя добави, че ще се разчита много и на помощ от страна на община Варна.

„С г-н Базитов бяхме в Здравното министерство, но към момента нямаме решение на Общинския съвет във Варна. Хубавото обаче е, че всички съветници подкрепят идеята, но към момента чакаме решението на Общинския съвет“, подчерта проф. Клисарова.

По отношение на това къде би могла да се изгради новата инфекциозна клиника, проф. Клисарова посочи, че това е най-лесният за преодоляване проблем.

„Може да бъде съборена старата клиника и на нейно място да бъде изградена нова. Може да бъде и в района на УМБАЛ „Св. Марина“. Убедена съм, че институциите ще ни дадат нужните условия, стига само да намерим средствата“, допълни проф. Клисарова. Освен планове за инфекциозна клиника, преди време имаше план за изграждането и на детска болница във Варна.