Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.01.2022
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу Covid-19?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Европейски съд: Боядисването на партизански паметник е част от свободата на изразяване

Европейския съд за правата на човека съд оправда Асен Генов и Цветелина Сърбинска за боядисването на партизански паметник.

България ще плати на Асен Генов и Цветелина Сърбинска общо близо 9000 евро като обезщетение, след като съдът разпореди, че боядисването на паметници е част от свободата на изразяване.

През 2015 г. двамата бяха осъдени от съда в България по обвинение за хулиганство, след като те боядисаха със спрей паметника на партизаните пред централата на БСП на ул. „Позитано“ 20 в София на 7 ноември 2013 г. Тогава им бяха наложени глоби за действията.

Генов и Сърбинска обаче обжалваха това решение пред ЕСПЧ. В крайна сметка сега Съдът в Страсбург постанови, че присъдата срещу двамата активисти протвиречи на правото на изразяване, залегнало в член 10 от Конвенцията за правата на човека.

ЕСПЧ определя материално обезщетение от 998,33 евро за Асен Генов, а допълнително с това той и Цветелина Сърбинска ще получат по 4000 евро за двамата ищци за претърпени неимуществени вреди.

Извън това Българската държва ще трябва да покрие съдебните разноски, определени на 767 евро за Генов и 153 евро за Сърбинска. Държавата ни трябва да изплати и общо 2276,20 евро общо за защитата на ищците, съобщава webcafe.bg