Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Недко Радев: Заварих „Пазари“ с кухи печалби. Днес фирмата разполага с над 4 млн. и 300 хил. лева

През последните дни в медийното пространство политици завъртяха отново мантрата за „затъващите варненски общински фирми“, описвайки с „небивалици“ (както се изрази един телевизионен водещ) апокалиптичната картина на общинската икономика. Решихме да проверим фактите. За действителната картина и направеното през последните пет години в общинската фирма „Пазари“ разговаряме с управителят ѝ, г-н Недко Радев*.

– Г-н Радев, в предварителния разговор, който имахме, Вие споменахте, че в момента „Пазари“ разполага с над 4 мил. и 300 хиляди лева парични средства, което е близо четири пъти повече от наличните средства с които поехте дружеството. Защо, при такъв резултат, определени хора продължават да твърдят, че има проблеми?

– Тези хора твърдят, че има проблеми от 2016 г. насам, от момента в който поех фирмата от човек, близък до един варненски политик. Всеизвестен факт е, че със старото ръководство изчезна и цялата документация свързана с фирмата.

Заварих буквално едно голямо „нищо“ – нямаше ги търговските договори, решенията на Съвета на директорите, нямаше наистина нищо. Месеци ни отне възстановяването на документацията, за да се ориентираме в реалната картина. Пет години по-късно е много удобно да се завоалира истината и да се изкривяват фактите.

– А какви са фактите, г-н Радев? Какво беше състоянието на фирмата, когато я поехте?

– За 2015 г. „Пазари“ беше на печалба от 580 хил. лева, но с несъбрани вземания в размер на 822 хиляди лева и то рязко увеличени през последната година от управлението на предишното ръководство. Забележете, с цели 182 хиляди лева! Паричната наличност към него момент беше в размер на 1 мил. и 489 хиляди лева.

– Извинете, но в такъв случай не говорим ли за „куха печалба“?

– Именно. Твърдя, че тази печалба беше „куха“, защото точно след една година стана ясно, че тези вземания са несъбираеми. И тогава, съгласно счетоводните правила, ние трябваше да отпишем вземанията и фирмата щеше да излезе на огромна загуба.

– Само да уточним нещо, г-н Радев. При толкова много наематели не е ли нещо нормално да има т.н. „несъбрани вземания“?

– Случва се. И при нас се случва, само че сумата на несъбраните вземания за последните 5 г. и половина е 7-8 хиляди лева. Изводите можете да си направите сами.

Но да се върна на отписването на заварените 882 хиляди. За да не допуснем фирмата да излезе на огромна загуба, ние решихме да отписваме вземанията по малко всяка година и по този начин показвахме печалбата, като плащахме данъци и дивиденти на Община Варна. Тази печалба отиваше редуцирана, с отписаните вземания.

И така… 2016 г. завършихме с печалба от 527 хиляди, след данъците.

През 2017 г., във връзка с реализацията на инфраструктурни проекти на Община Варна, бяхме принудени да ликвидираме три пазара – пазар „Роза“, пазар „Автогара“ и пазар „Аспарухово“. Поради факта, че обектите не бяха „доизхабени“, се наложи да начислим амортизации в размер на 300 хиляди лева и отписахме 70 хиляди от заварените несъбрани вземания. Това срина печалбата до 100 хил., а пазарите от 8 останаха 5. Не е за пренебрегване и факта, че от съборените пазари загубихме приходи в размер на около 400 хил. лева годишно за всяка година напред.

Въпреки всичко, последната предковидна година 2019 завършихме на печалба в размер на 372 хил. лева след данъци.

– Г-н Радев, всъщност тези, които Ви критикуват, посочват като най-фрапантен факта, че 2020 г. фирмата е завършила със загуба в размер на 186 хил. лева. Това вярно ли е и каква е причината, ако е така?

– Обяснението е просто и всички са наясно, но е лесно да се използва за внушения. След идването на ковид пандемията, по решение на Общинският щаб, магазините за нехранителни стоки бяха затворени за 2 месеца. По тази причина загубихме 260 хил. лева приходи. Освен това, по настояване на наемателите, през месеците юни и юли намалихме наемите с 30% с цел да подпомогнем бизнеса, от което загубихме още 200 хил. лева приходи.

– Всички бизнеси понесоха тежестта на пандемията, но все пак какво е финансовото състояние на фирма „Пазари“ към момента?

– Въпреки тежките времена ние успяхме да се справим. Фирмата разполага с 4 320 000 лв. парични средства, като трябва да се знае, че никога тази фирма не е разполагала с такъв финансов ресурс.

Към 30 септември 2021 г. счетоводната печалба е в размер на 271 хил. лева, която отново ще трябва да редуцираме с отписвания на вземания.

Несъбираемите вземания, които заварихме са намалени на 478 хил. лв. Фирмата е супер ликвидна.

Имайте предвид, че за пет години сме направили и инвестиции за около 1 мил. лева.

Важно е да се отбележи още и че от 2012 г. наемите не са се увеличили нито с лев, а разходите са нараснали многократно. Да вземем само минималната работна заплата, която от 380 лв. през 2015 г. стигна до 650 лв. през тази. Увеличават се и разходите за сметопочистване, сметоизвозване, охрана и т.н. Но на този етап ние не можем да си позволим да вдигаме наемите.

Забравих да спомена, но е коректно, когато говорим за финанси да се знае и това, че през 2019 г. дарихме на Варненска и Великопреславска света митрополия 55 хил. лева, а през 2020 г. на Онкоболницата 75 хил. лева за оборудване на ковид отделение.

– Вие дарявате и продуктите за рибената чорба, която по традиция всяка година ВМС приготвят и раздават за Никулден.

– Да, това е така и тази година ще помогнем, за да се спази традицията на този светъл празник. /

  • Визитка:
    Недко Радев е роден през 1963 г. в гр. Варна. През 1989 г. завършва Икономически университет – Варна със специалност „Счетоводство и контрол“. Кариерата си започва като финансов ревизор в „Държавен финансов контрол“, а след това 22 години работи в банковата сфера, като 10 от тях е кредитен експерт, а останалите – управител на банков клон. От март 2016 г. Недко Радев е управител на общинската фирма „Пазари“.
  • varnanovini.bg