Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Община Варна иска 16 млн. лв. за акциите си в Пловдивския панаир

Община Варна е поискала от Пловдив 16 милиона лева за акциите в Пловдивския международен панаир. Това съобщи кметът Здравко Димитров след сесията на Общинския съвет. „Вече е факт, имахме кореспонденция с министъра на икономиката Даниела Везиева. Разговарях и с кмета на Варна Иван Портних, той е категоричен, че искат 16 млн. лв. за тези акции, с което пък аз не съм съгласен. Ще се съобразя с волята и решението на ОбС. Нормално е акциите на Пловдивския панаир да си останат в Пловдив“, заяви кметът Димитров.

Министерството на икономиката все още няма становище по темата, тъй като тази сутрин е получило писмото на пловдивския кмет. „В кореспонденция сме от една седмица по темата, така че мисля, че такова ще бъде и становището на министерството“, добави той.

Припомняме, че Община Варна притежава 16 314 400 безналични акции „с номинална стойност 1 лев, представляващи 29% от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД. Останалите акционери в компанията са държавата чрез Министерството на икономиката и „Пълдин туринвест“ АД – дружество с 25% участие на община Пловдив, а останалите са на бизнесмена Георги Гергов“. Ако Варна апортира своите дялове, Гергов ще увеличи влиянието си в панаира от 50.3% на 79.3%.

По-рано днес на сесията на ОбС – Пловдив председателят на групата съветници на „Демократична България“ Веселина Александрова прочете декларация от името на групата. Тя съобщи, че ОбС – Варна отново се готви да гласува предложение за увеличаване на капитала на дружеството „Пълдин Туринвест“ чрез апорт на притежаваните от Община Варна акции от капитала на „Международен панаир Пловдив“. Сесията е насрочена за 10 декември.

Веселина Александрова призова кмета Здравко Димитров да защити интереса на пловдивчани. В декларацията тя призова и съветниците от БСП и ГЕРБ да разговарят с партийните си колеги от групите в ОбС Варна да гласуват против, ако предложението не бъде оттеглено. Групата на Демократична България в ОбС Варна ще гласуват против, декларира Александрова, предаде БНР.