Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Еленко Божков: Много от битовите абонати ще са пред фалит заради високата цена на природния газ

Това увеличение, което се получи с решението на КЕВР е изключително опасно и предупреждава за възможности, не толкова за липса на енергоресурси за отопление и осветление. Много от битовите абонати ще са изправени пред фалит заради високата цена на природния газ, а още повече малките потребители на електрическа енергия са изправени също пред опасност от фалит.

Това каза енергийният експерт Еленко Божков пред БГНЕС. .“Това се отнася за производители на хляб и сладкарски изделия, както и други малки фирми, които използват едновременно газ и електрическа енергия от свободния пазар.

Природният газ е по-скъп от отоплението с конвенционални електрически уреди.

„Един малък двустаен панелен апартамент на природен газ се отоплява за около 350 лева месечно, докато на парно цената е 250 лева. Отоплението с природен газ е по-скъпо от отоплението с конвенционални електрически уреди“, каза той.

Енергийно бедните у нас са 3 милиона. Има препоръка на ЕК, която е от 10 години. Тя е за идентифициране на енергийно бедните. Предишното правителство не направи нищо. Енергийно бедните у нас са над 43% от населението, това означава, че 3 милиона от населението са такива. Ние нямаме информация за идентифицирането на енергийно бедните, помагаме на около 100 000-150 000 домакинства, което е нищо“, категоричен е Божков.

Мораториумът носи повече вреди, отколкото ползи. „В мораториума вярват само Нинова и Гьоков, всички останали вече осъзнават вредата и опасностите, които носи този мораториум. Той е фатален за преносното предприятие ЕСО и разпределителните предприятия, защото те няма да могат да покриват разходите си за енергия и технологични разходи. Същото се отнася и за топлофикациите. Нещата не изглеждат никак добре“, заяви Божков

Присъствието на монополите допълнително влошава положението. „Много по-добре щеше да бъде ситуацията ако нямаше монополи. Основен проблем е монополът на българската независима енергийна борса, който тя налага в сделките с електрическа енергия, защото сега всички са принудени да купуват енергия на едро, тоест от борсата, което не дава възможност за търсене на изгодни договори между потребители и производители“, твърди Божков.