Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Слави Трифонов: Финансирането на партиите ни струва 50 хиляди лева на ден

Слави Трифонов коментира в социалната мрежа Фейсбук субсидиите за политическите партии. Ето какво написа лидерът на ИТН:

„Знаете ли коя е политическата партия, която получава най-много пари от държавните субсидии към днешна дата? Оказа се, че това е никому неизвестното политическо движение “Социалдемократи“ с никому неизвестната лидерка Елена Нонева. Забележете – Движение “Социалдемократи“ няма нито един депутат в Народното събрание, но като една от трите партии, с чиято регистрация “Продължаваме промяната“ се яви на изборите, е получила 637 390 лева за периода от 14 ноември до 31 декември. Това са 90% от парите, които всички данъкоплатци сме изплатили като партийна субсидия на “Продължаваме промяната“, на база на получените от обединението гласове на последните избори.

Загадка е защо анонимните социалдемократи са взели толкова много пари, а останалите две партии-мандатоносителки – “Волт“ и “Средна европейска класа“ са получили по 35 хиляди лева. Разбирам, че това е въпрос на предварителна коалиционна уговорка, с която Кирил Петков и Асен Василев са се съгласили. Това си е тяхна работа и не ме интересува.

Няма как обаче да не отбележа, че това е поредната глава от сагата с нелогичното, неморално и извратено финансиране на политическите партии у нас. Анонимна партия, без нито един депутат, само за 47 дни получава 637 хиляди лева партийна субсидия. Това наистина е нелогично, неморално и извратено.

Пак само за 47 дни ГЕРБ е получила 606 233 лева от парите на данъкоплатците, които партията да добави към своята многомилионна банкова сметка. Припомням, че същевременно ГЕРБ продължава да ползва и абсолютно безплатно два етажа от административната сграда на НДК за свои офиси.

Ще продължа нататък – само за 47 дни ДПС е получила 358 751 лв., а БСП – 267 758 лв. Трите партии в обединението “Демократична България“ са получили 175 659 лв., а “Възраждане“ “патриотично“ е взела 134 209 лв.

Това са солидни финансови инжекции, с които партиите могат да издържат партийни телевизии, да купуват къщи на лидерите си, а като дойдат избори – да купуват гласове.

Сигурно ще попитате за “Има такъв народ“. “Има такъв народ“ е единствената българска партия в момента, която изпълнява волята на суверена, изразена на национален референдум, и която взима само 1 лев партийна субсидия на глас. Така за въпросните 47 дни “Има такъв народ“ получи 32 843 лева.

В предните два парламента “Има такъв народ“ предложи субсидията да стане 1 лев, но парламентарното мнозинство го отхвърли. Сега в парламента има нови партии, има и нова ситуация – има няколко кризи и е важно как се харчи всеки един лев.

В момента, уважаеми сънародници, финансирането на партиите ви струва 50 хиляди лева на ден, защото субсидията е 8 лева на глас. Съвсем скоро в Народното събрание ще се гледа “Бюджет 2022″.

“Има такъв народ“ безусловно ще продължи да бъде част от управляващата коалиция, за да се решават всички кризи, надвиснали над страната, за да сте спокойни вие, българските граждани, и за да стоят ГЕРБ и ДПС далеч от властта. Въпросът с партийните субсидии обаче най-после трябва да бъде решен. При гласуването на “Бюджет 2022″ “Има такъв народ“ отново ще застане на ваша страна и ще предложи 1 лев партийна субсидия“.

barometar.net