Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Анджелина Джоли срещу Иван Портних – кой ще е победител?

В публичното пространство се появи хипотезата, че Стела Николова /ДБ/ може да е следващият областен управител на Варна. И се започнаха едни дълбокомислени анализи що за политически ход било това, кой щял да спечели, кой да загуби, какво щял да прави кметът на Варна Иван Портних, ако срещу него застанела Стела Николова.

Портних има опит с областни управители, като Иван Великов, които се опитваха да спъват работата му. Двамата се сблъскаха челно за паркирането на автомобили в Морската градина. Кметът издаде заповед за забрана на коли в парка, Великов я отмени. В крайна сметка казусът се пренесе в съда. С днешна дата Иван Портних е кмет, а Иван Великов е в политическото небитие.

Но да уточним. Областният управител е висш държавен чиновник, назначен от правителстовото. Неговите правомощия на местно ниво са ограничени – може да оспорва в съда решения на общинския съвет или да ги връща за повторно обсъждане. Той има право да отменя и незаконосъобразни актове на кмета. Какви ще са тези актове е трудно да се предскаже, виж ако Иван Портних закрие правната дилекция в общината е възможно да има такива.

Какви битки ще води Стела Николова с Иван Портних е въпрос с понижена трудност. Със същия успех правителството на Кирил Петков може да назначи Анджелина Джоли за областен управител на Варна. Тогава със сигурност градът ще спечели откъм благотворителни инициативи.

Станимира Петкова

www.barometar.net