Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Гората на Боряна

„Гората на Боряна” се намира северно по поречието на Енинска река, или както е по-позната в района Старата река, край Казанлък. Борбата за спасяването на крайречната гора започна още през декември 2017 година. Тогава казанлъчанката Боряна Алексиева подава сигнал към местните медии и природозащитната организация WWF за изсичане на елшова гора край Старата река в Казанлък. Тя сигнализира на множество институции, които й отговарят, че не могат да направят нищо.

Тогава Боряна взима нещата в свои ръце. Тя прекарва десетки часове сама, за да следи какво се случва в гората и да заснеме нужния материал за доказателство за незаконна сеч. По закона за достъп до информация тя получава нужните разрешителни и започва да проучва всеки един документ, чете законите и попълва жалби. Организира и протест в защита на гората, но без успех. Тогава се свързва с може би най-важния си съюзник Нели Дончева – лесовъд от екипа на WWF.

В крайна сметка Боряна успява да се свърже с Басейнова дирекция. По закон е задължително, когато има сеч на дървета около река, институцията да бъде уведомена, а това не се е случило. Така, след много упорит труд и отказ да се предаде, Боряна успява да прекрати изсичането на дърветата.

Заради Боряна Алексиева гората край реката северно от Казанлък я има и днес, но за жалост Боряна вече я няма. В края на 2019 г., след тежко боледуване тя напусна нашия свят, а в гората продължават да се връщат съпруга й и двете й деца – Илия вече на 13 години и Константин на 7.

Съпругът на Боряна и двете й деца

След смъртта на Боряна, съпругът й Велчо и Нели Дончева от WWF се борят гората да бъде обявена за защитена местност. „След смъртта на мен не ми се занимава с нищо друго, освен да бъде неин проводник, да довърша нейните дела.”, споделя Велчо. Година и половина бе нужно това да се случи – от възникването на идеята, теренните проучвания, събирането на данни и информация, подготвяне и внасяне на предложението, провеждане на законовите процедури.

Името на защитената местност идва някак естествено. Гората на Боряна. Тя винаги ще бъде част от тази гора, пише kazanlak.com