Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Министър Сандов: Горубсо-Кърджали осъществява натиск върху служителите на РИОСВ-Кърджали

Частен инвеститор осъществява натиск върху служителите на РИОСВ-Кърджали и категорично отказва да се съобрази с решението на държавата по отношение добива на злото в региона.
Това заяви пред Българската национална телевизия министърът на екологията Борислав Сандов.

Става въпрос за Горубсо-Кърджали, чийто представител е заявил на заседание на инспекцията, че компанията ще осъществи своето инвестиционно намерение за добив на злато в региона без значение дали държавата ще разреши това им или не. Сандов подкрепи думите си с аудиозапис от заседанието на инспекцията. Според вицепремиера подобно поведение е недопустимо.

Екоминистърът изрази още надежда, че в рамките на правителството за един пълен мандат ще бъдат оправени спорните отсечки в района на Кресненското дефиле. За целта ще е необходимо европейско финансиране. Намеренията на МОСВ са парите от националния бюджет да отиват за други крещящи нужди.

„Изграждането на тунел през Креснеското дефиле е най-целесъобразният и екологичен вариант за трасе на АМ „Струма“ в района“, посочи Сандов. По думите му АМ „Струма“ в района на Кресна няма как да бъде истинска магистрала, а по-скоро ще е скоростна отсечка.

Министърът на околната среда и водите категорично се противопостави на идеята скоростният път да минава през самото дефиле, защото това е в нарушение на екологичното законодателство у нас и на Бернската конвенция.

Така остават два варианта – пътната отсечката да минава през обходно трасе или през тунел. Изграждането на обходно трасе би било по-евтино, но би генерирало много повече въглеродни емисии, затова според Сандов, най-добрият вариант е изграждането на тунел. Разговорите по този въпрос в рамките на кабинета вече са в ход, предстои да бъде потърсено решение.