Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

От какво се срамува министър Надежда Йорданова? От Кубрат или от ОЛАФ?

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова се срамува, че е родена в малкото градче Кубрат /7106 жители/ – в официалната й биография, публикувана в сайта на министерството се посочва само годината й на раждане. Йорданова стана известна с конфузната ситуация, в която попадна след като главния прокурор Иван Гешев й подари букет цветя, пожела й успех в работата, а тя /ни в клин ни в ръкав/ му поиска оставката.

Преди да стане министър Надежда Йорданова беше шеф на кабинета на Христо Иванов. Тя е била и обект на разследване на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

През 2011 година ОЛАФ проверява проекти, спечелени от няколко неправителствени организации, които имат индиректна връзка с министъра на околната среда и водите Нона Караджова, която според признанията на Бойко Борисов е била един от министрите, посочени му от Иво Прокопиев. Става дума за т. нар. „Клуб Дондуков 53.“

Случаят нашумява през октомври 2011 година, след като се разбира, че неправителствената организация „Прозрачност без граници“ и партньорите им от „Национална асоциация правна инициатива за местно самоуправление“ са спечелили европроект на стойност 500 000 лева, пише сайтът „Биволъ“.

Двете организации се наемат да направят за четири месеца стратегията за развитие на българския износ в 11 напълно различни една от друга области. Свързаността на хора от гражданските сдружения излиза от имотния регистър. Те са владеели заедно апартамент на ул. „Дондуков“ 53, вероятно ползван като офис на обща фирма. Според сайта хората от клуб „Дондуков“ 53 са спечели проекти за 1 милион лева и отделно 1.7 милиона лева от други две министерства. Съсобственици на апартамента са Нона Караджова, бившият шеф на НОИ Йордан Христосков, Ева Радева, Борислав Тафраджийски, Стефан Иванов, Спартак Керемидчиев и още няколко лица. Управител на обединение „Транспърънси и партньори“ пък е Надежда Йорданова от адвокатско дружество „Йорданова и Радева“. Ева Радева пък е председател на сдружението „Национална асоциация правна инициатива за местно самоуправление“, което е другият партньор в обединението.

ОЛАФ не съобщава подробности за разследването заради неговата конфиденциалност.

barometar.net