Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 30.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Надя от „Пуси Райът“: Путин сам си копае гроба

„Честно казано, мисля, че Путин сега сам си копае гроба. Броят на близките до него олигарси, които публично подкрепиха Украйна и се обявиха против войната, е значителен, а това не се е случвало от 20 години” Това заяви Надя Толоконникова, „Пуси Райът“. „А относно мен“, казва още тя, „всичко, което правя, е, да бъда колкото се може по-голям трън в з..ника на Путин, защото това е много лично за мен”.

Руската изпълнителка от „Пуси Райът“ Надя Толоконникова, която прекара две години в сибирски затвор за това, че изпя „пънк молитва“ срещу Путин, събра 7 млн. долара за пет дни от поддръжници на борбата срещу него. В такива моменти, казва тя в интервю за „Гардиън“, само активната дейност ще ви помогне да запазите здравия си разум.

Надя Толоконникова се намира на географски неразкрито място. Нейното феминистко протестно изкуство е смъртоносно сериозно още от самото му начало, когато тя основава „Пуси Райът“ през 2011 г. Феновете се забавляваха с игривите ѝ послания и партизанските концерти на неразрешени места, чиято кулминация беше събитието, за което тя беше подведена под отговорност, в московския храм „Христос Спасител“, когато изпя „Пънк молитва: Майко Божия, прогони Путин“.

Но последствията за нея винаги са били сеизмични и тежки. През 2012 г. Толоконникова, заедно с други две участнички в „Пуси Райът“, бяха осъдени на две години затвор за хулиганство, бяха разделени от съвсем малките си деца, обявиха гладна стачка, изтърпяха невъобразимо тежки условия и бяха обявени за затворници на съвестта от „Amnesty International“.

Толоконникова е „номад по природа“, казва самата тя за себе си. „Планетата е моят дом. Винаги съм била анархистка. Не съм привърженик на границите и националните държави.“ Но под тези абстракции съществуват конкретни опасности. През декември Кремъл я обяви за „чуждестранен агент“, а освен нея и независимата информационна медия, която тя основа след излизането си от затвора – Mediazone.

„Путин току-що подписа закон, който гласи, че ще получиш 15 години затвор дори за обсъждане на войната в Украйна“, казва тя без притеснение. „Дори не можеш да я наречеш война, а трябва да я наречеш специална военна операция“. Опасността да бъдеш известен руски дисидент сега е по-голяма, отколкото е била от десетилетия насам, и никой не разбира това по-ясно от Толоконникова, която е родена през 1989 г., твърде млада, за да помни Перестройката.

И все пак тя не се стреми към самозащита. Когато на 24 февруари Путин нахлува в Украйна, тя и различни сътрудници от света на криптовалутите стартират украинската DAO (децентрализирана автономна организация). Групата покани хората да наддават за колективна собственост върху изображението на украинското знаме, като за пет дни събра 7,1 млн. долара.

„Чувствахме, аз и моите крипто-приятели, че трябва да реагираме по някакъв начин. Лично аз съм убедена, че в ситуации като тази активната дейност е единственото нещо, което може да запази здравия ти разум. Да гледаш просто бедствията и трагедиите и да не правиш нищо по въпроса е наистина пагубно за света, но и бавно те унищожава и те кара да се чувстваш безпомощен.“ Парите вече са изпратени в организацията „Върни се жив“, която от 2014 г. мобилизира подкрепа за украинската армия с медицински грижи, боеприпаси, обучение и отбранителни анализи.

Толоконникова е съсипана от нахлуването в Украйна. „Плача всеки ден. Не смятам, че това беше в някакъв смисъл необходимо, не смятам, че беше в някакъв смисъл логично. Това не беше нещо, което трябваше да се случи, това е катастрофа, която ще сложи край на живота на хиляди хора. Аз съм в ужас.“, пише още БГНЕС.

Тя никога не се е съмнявала по отношение на това, на което е способен Путин. „Световната общност проявяваше лицемерие, основано на алчност. Хората правеха изявления, че не подкрепят политиката на Путин и неговото потискане на политическата опозиция, както и войните, които той започна – това в никакъв случай не е първата война. Но в същото време продължаваха да правят бизнес с него“, казва тя. „Никой не се интересуваше да проследи парите; да попита как олигарсите, които излизат от Русия, местят се в Европа и Маями, градят огромното си богатство“.

Според нея хората подценяват колко опасни са диктаторите.

„Не можеш да играеш меко с Путин.“ Тази мъдрост е придобита не толкова от ареста ѝ за обида на тънкообидния лидер, а по време на престоя ѝ в затвора. „Диктаторите се държат много като надзирателите в затвора. Те третират любезността като слабост“, споделя вижданията си изпълнителката, цити рана от frognews.bg