Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 30.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Гърция ще произвежда слънчева електроенергия за Германия

Затънала в дългове, но радваща се на много слънце, Гърция възнамерява да създаде слънчеви паркове на площ от 20 хил. хектара с цел да изнася възобновяема енергия за Германия, съобщава днес гръцкият в. „Та Неа“.Според изданието с най-голям тираж в страната проектът с първоначален бюджет от 20 млрд. евро може да създаде 60 хил. работни места в момент, когато страната е изпаднала в дълбока рецесия и тежка безработица.

Министърът на околната среда Георгиос Папаконстантину е обсъдил проекта с кодово име „Хелиос“ с германския зам.-министър на икономиката Щефан Капферер, който е в Атина тази седмица, за да обсъжда инвестиции.Германският министър на икономиката Филип Рьослер ще посети Гърция през октомври в рамките на споразумение за развитие на възобновяеми енергии, сключено през март между Атина и Берлин.От страна на германците има голям интерес към този род инвестиции, заяви тази седмица Папаконстантину, добавяйки, че гръцкото правителство вече е направило постъпки пред чуждестранни банки за финансиране на проекта.“Има планове за 20 и 25 години. По този начин е гарантирана задоволителна възвръщаемост на инвестициите“, посочи Папаконстантину, който до юни бе министър на финансите на Гърция.

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу е запален поддръжник на зелената енергия. През януари той огласи проекти за строителството на „най-големия слънчев парк в света“ върху изоставени лигнитни мини в северната част на страната. На стойност от около 600 млн. евро и капацитет от 200 мегавата производството на електричество, той ще по-голям от който и да било друг действащ досега фотоволтов парк. Държавната електрическа компания обяви, че ще организира международен търг, за да намери стратегически инвеститор за слънчевия парк, който ще бъде изграден върху 520 хектара изоставени мини, собственост на компанията. Гръцкото правителство полага усилия да привлече инвеститори за възобновяемите енергии, за да компенсира загубените работни места в резултат на тежката рецесия, предизвикана от мерките за строги икономии за справяне с проблемите на дълга.То също обеща производството на електричество постепенно да стане по-малко зависимо от лигнитните въглища, които са големи замърсители.

http://www.vesti.bg