Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 30.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Турция отказа чуждестранна помощ

Потвърдена е смъртта на 217 души след вчерашното силно земетресение в източната част на Турция. Властите дават надежди, че броят на загиналите няма да достигне първоначалните предположения. Турция отказа чуждестранна помощ след земетресението

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган благодари на всички страни, които предложиха помощ. В същото време той увери, че Турция може да се справи сама.Израелският президент Шимон Перес се обадил вчера по телефона на турския си колега Абдуллах Гюл и му предложил помощ.Отношенията между някогашните стратегически съюзници Израел и Турция се влошиха рязко след израелската военна акция срещу флотилия с хуманитарна помощ за ивицата Газа през май миналата година, при която бяха убити деветима турци. „Оставам с впечатлението, че турците не искат нашата помощ“, заяви израелският министър на отбраната Ехуд Барак, цитиран от Ройтерс.

Представител на турското министерство на външните работи отбеляза по-късно, че страната е получила предложения за помощ от десетки държави, но до момента е отхвърлила всички тях.Припомняме, земетресение със сила 6,6 по Рихтер разтърси Турция днес. Най-малко 1000 души са загинали. Ранени са около 50.Епицентърът на труса е в село Табанли на 35 км североизточно от град Ван, съобщава Американската геоложка служба. Град Ван се намира близо до границата с Иран.

news.bg