Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 30.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Борсиов: Отдавна сме в Шенген

България отдавна е в Шенген, отсече вчера премиерът Бойко Борисов след среща със словашкия си колега Роберт Фицо в Братислава. Той посочи, че страната ни е единствената надеждна граница на ЕС с Турция, където ежедневно се стичали бежанци от Сирия.“Така охраняваме границите, че поемаме всички пасиви като реален член на Шенген. Ние сме изпълнили не на 99%, а на 100% критериите за Шенген”, за пореден път увери Борисов. Той подчерта, че страната ни харчи много пари, за да охранява границите. “Може да спите спокойно, България се справя прекрасно”, обърна се той към словашка журналистка, която повдигна темата за членството ни в безвизовото пространство. “Надяваме се този опасен прецедент, който създаде Холандия, да бъде решен”, коментира Борисов бариерата, която ни поставя за приемането ни в Шенген страната на лалетата.

По време на първата официална визита на българска правителствена делегация в Словакия от 12 години насам премиерът получи покана от Фицо да се качи за няколко дни на Високите Татри – най-високата част на Карпатите. “След като види красотите на природата, Борисов ще може да пропагандира Словакия пред българските туристи, които в момента не посещават интензивно страната”, разкри замисъла на екскурзията Фицо. Той от своя страна се зарече също да рекламира България като туристическа страна.“Фицо е бил на нашето Черноморие със съпругата си, тогава са били още млади гаджета ­ значи му върви на нашето море”, отбеляза пък Борисов. В родните курорти заедно със семейството си летувал и словашкият вицепремиер и министър на външните работи Мирослав Лайчак, който дори владеел добре български.

Темата туризъм ще бъде водеща и на съвместното правителствено заседание, за което се договориха Борисов и Фицо. Планира се то да се проведе у нас около 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий. По същото време в Словакия пък ще бъде президентът Росен Плевнелиев. На срещата кабинетите ще обсъдят и възможностите за сътрудничество в енергетиката, автомобилостроенето и селското стопанство.Страните в Европа да спазват Маастрихските критерии призова Борисов за пореден път след срещата с Фицо. По думите му ако всички са поддържали като България нисък дефицит и външен дълг, ЕС е можел да избегне финансовата и дълговата криза. Той припомни, че в момента само нашата страна, Финландия и Дания спазват заложените критерии ­ под 3% дефицит и външен дълг под 60% от БВП.

Днес двамата премиери ще открият бизнес форум в словашкия град Нитра, а след това ще заминат за Брюксел, където ще участват в среща на високо равнище на държавите от групата „Приятели на кохезията”. На нея Борисов и Фицо ще защитят модела на кофинансиране в ЕС. “Нашите общи усилия са кохезионните фондове да останат. Надявам се в ЕС да се вслушат в това при приемането на бюджета”, посочи Борисов. “В Брюксел отново ще кажем, че не бива да се намаляват европейските средства за спиране на атомните реактори”, заяви пък Фицо. Коментарът му бе във връзка с препоръката на Комисията по бюджетен контрол за спиране на европарите, които получават България, Словакия и Литва за демонтажа на ядрените си мощности. Вечерта след форума премиерите ще се върнат отново в Нитра. В чест на Борисов там ще има гала-вечеря, на която ще делегацията ни ще опита от словашките вина и блюда.

monitor.bg