Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 30.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Изслушването на Мария Габриел пред ЕП премина гладко

maria-gabriel„Благодаря на българското правителство за оказаното доверие и на евродепутатите за подкрепата през последните осем години.“ Това заяви кандидатът за български еврокомисар Мария Габриел в началото на днешното си изслушване в Европейския парламент. Габриел, която беше 2 мандата евродепутат от ГЕРБ, беше предложена от новото българско правителство за свободния ресор цифрова икономика и цифрово общество, информира vesti.bg

Габриел беше официално номинирана от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, а изслушването и гласуването в европарламента са последните стъпки към заемането на поста. Оценката от изслушването ще бъде оповестена утре. Ако е положителна, кандидатурата на Габриел ще се гласува в пленарната зала следващия месец.

Днешната процедура започна с 15-минутно нейно изложение, в което тя очерта стегнато приоритетите си в 2-те години, в които евентуално ще заема поста. Тя ще се ориентира основно към пълното изпълнение на политики в сферата, които към момента вече са зададени.

„Възнамерявам да допринеса със завършването на единния цифров пазар”, заяви българският кандидат. „Ще работя с всички еврокомисари, със Съвета на ЕС и с ЕП открито, за да постигнем възможно най-широко съгласие”, добави Габриел.

Сред първите въпроси беше питане за цените на международните разговори. Габриел отговори, че многото алтернативни начини за разговори чрез онлайн услуги оказват натиск върху телекомите да свалят цените на разговорите.Целта пред ЕК е въвеждане на универсална услуга, обобщи кандидат-комисарят.

В следващите отговори тя обърна внимение на опасността от кибератаки, на която са изложени „критическата инфраструктура, здравеопазването, транспорта“. По нейните думи криптирането на електронните устройства е необходимо без оставяне на „задни врати“ за пробив от специалните служби. Важно е и възможностите, с които правителствата разполагат за разшифроване на електронни данни, да не попадат в лоши ръце, заяви още Габриел

Възможно най-бързо трябва да се премахва незаконното съдържание онлайн, особено по отношение на тероризма и на словото на омразата, отбеляза също кандидатката. Тя добави, че онлайн платформите не са извън закона и че правилата са за всички.

По нейните думи за пръв път Европа не е в центъра на технологична революция. „Целта не е да направим европейски Гугъл, а да инвестираме в научните изследвания“, поясни българският кандидат за еврокомисар.

Габриел още изтъкна, че Европа трябва да създаде възможно най-благоприятна среда за нови предприятия, за да си гарантира водещата роля в цифровата икономика.

За да подкрепят Мария Габриел, в ЕП пристигнаха правосъдният министър Цецка Цачева и председателят на ПГ на ГЕРБ в Народното събрание Цветан Цветанов.

На синмката – Мария Габриел с евродепутата Емил Радев