Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 30.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Министър и медиен олигарх поискали да „падне“ главата на журналистката Валя Ахчиева .

Valia-AhchievaМинистър и медиен олигарх са поискали да „падне“ главата на журналистката Валя Ахчиева. Това разкри пред Фрог източник от управляващата партия. Твърди се, че двамата влиятелни мъже в държавата поставили ултиматум пред шефа на БНТ, че ако не спре предаването „Открито” и ако не уволни Ахчиева, няма да бъде пренебрегнат дългът от 26 милиона лева, които обществената телевизия е натрупала през последните години. Така БНТ няма да получи никакви пари за издръжка и медията ще бъде доведена до колапс, информира frognews.bg Припомняме, че бюджетът на БНТ е 70 млн. лв. Според финансови експерти, при един толкова голям дълг – по-голям от 1/3 спрямо годишния бюджет, никой министър няма право да отпуска на БНТ пари – това са парите на данъкоплатците. Трябвало е досега УС на БНТ да приеме специален погасителен план и да се ликвидират задълженията. Но, финансовото състояние на БНТ от ден на ден се влошавало, категорични са източниците ни. БНТ- началникът Каменаров е подписал предаването на Ахчиева да бъде свалено от програмната схема.

„Репресията срещу журналистите не е правен проблем. Това е политически проблем“, каза преди дни пред Фрог нюз Валя Ахчиева. Екипът ни я засече случайно в Софийския районен съд, след като беше депозирала искова молба, с която тя оспорва наложеното и дисциплинарно наказание от шефа на БНТ Константин Каменаров – „предупреждение за уволнение”. Свалянето на „открито“ в много медии бе свързано с разследванията на Ахчиева за транспортната фирма „Юнион Ивкони“ и контролния орган-Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Според нашите източници, обаче става дума за доста по-сериозни неща, свързани с националната сигурност на страната.

Не е тайна, че разследванията на журналистката през последните две години се съпътстват с не малко проблеми, включително и опити за налагане на цензура. Такава имаше при опитите на Ахчиева да покаже, че у нас контрабандно е внесена от Турция ваксината „Пентаксим“, докато здравен министър бе Петър Москов. Едно от предаванията на тази тема бе спряно. Фрог, обаче го излъчи, след като се сдоби с него от източник от службите за сигурност. Предаване за „Юнион Ивкони“ и държавния орган, който контролила фирмата, също падна наскоро от ефир по неясни досега причини.

Не минават гладко и откритията за далавери при вноса на горива. На 10 май м. г. няколко сайта, включително и Факти. бг. информира, че „финансовият министър Владислав Горанов бил притискал неколкократно през последните две седмици Генералния директор на БНТ Константин Каменаров да не излъчва журналистическо разследване на Валя Ахчиева в предаването “Открито”, планирано за неделя 13 май 2018 г. Темата на разследването била за това, какво се случва със Закона за акцизите и данъчните складове и едни ЖП цистерни, пълни с газьол, разтоварен от руски танкер на варненското пристанище ПЧМВ“. За това Валя Ахчиева сезира Главния прокурор Сотир Цацаров. И тогава, покрай предварително избухналия скандал, предаването „Открито” с разследването за пристанището във Варна и танкера с гориво се излъчи по БНТ.

Вестник 24 часа цитира въпросното разследване на Ахчиева за това че, „злоупотребите с горива идвали точно заради разминаването на срокове в Закона за акцизите и данъчните складове и Наредба на финансовото министерство.Законът за акцизите задължи от 1януари 2018 година, на всяко пристанище, където могат да се товарят или разтоварват танкери с горива, да има измервателни уреди, които да бъдат в 24 часова онлайн връзка с митниците и НАП.”

Но, Ахчиева показа документа, с който финансовият министър Владислав Горанов подписва Наредба, която да удължи срока до 1 юни 2018 година. И така пристанищата, включително и прословутото варненско пристанище ПЧМВ получават отсрочка – още 5 месеца без работа на контролните уреди. От предаването „Открито” стана ясно, че разнобоят е поправен от депутатите едва след 3 месеца. На 16.03.18 Парламентът записва новия срок от Наредбата и в закона за акцизите с изричен текст, че той ще важи със задна дата.