Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Страстите на новия крал

По повод възкачването на британския престол на новия крал Чарлз Трети след кончината на майка му, кралица Елизабет Втора, Франс прес предлага поглед към неговите страсти през годините като престолонаследник:

От акварели до Трансилвания – Чарлз е имал различни страсти, запълвали седемте му десетилетия в очакване да заеме трона. Макар някогашното му застъпничество за екологията да е осмивано, сега се смята за напредничаво, а склонността му да излага личните си възгледи понякога предизвиква повдигане на вежди, пише БТА.

Архитектура

През 80-те години на 20-и век Чарлз се обявява срещу „уродливата“ според него модерна архитектура, като дори сравнява предложеното разширение на Националната галерия на лондонския площад Трафалгар, от което в крайна сметка се отказва, с „чудовищна брадавица“.

В началото на 90-те години на миналия век той реализира идеите си, като подкрепя изграждането на образцово селище, наречено Паундбъри, на собствена земя в Дорсет, Югозападна Англия.

Построеният в неокласически стил крал Джордж проект е смятан от някои критици за „бездушен“, но привлича интереса на купувачите.

Чарлз също така помага за съживяването на някогашен беден миньорски район в Корнуол с цветни, екологични жилища и локални удобства.

Екология и биоземеделие

Като дългогодишен природозащитник, Чарлз е създал изцяло органична градина и ферма в имението си Хайгроув в Глостършир, Западна Англия.

Той също така стартира гамата от биологични храни и напитки Duchy Originals, която се продава в известна верига първокласни супермаркети.

Като запален градинар, Чарлз разкрива в интервю през 1986 г., че разговаря с растенията, с което предизвиква подигравки. През годините обаче възгледите му за околната среда стават все по-широко разпространени.

На срещата на върха за климата COP26 в Глазгоу през ноември 2021 г. той призова политиците да удвоят усилията си за борба с глобалното затопляне.

Автомобилът „Астън Мартин“, който Чарлз притежава от повече от 50 години, е модифициран, за да се движи с излишъци от английско бяло вино и суроватка от процеса на производство на сирене. Возилото работи със смес от 85 процента биоетанол и 15 процента безоловен бензин.

Лов и поло

Ангажираността му с каузи за опазване на околната среда не пречи на Чарлз да ловува – традиционно занимание в кралското семейство.

Той играе и поло до 2015 г., когато се отказва заради поредица от контузии.

Говори се, че Чарлз се е запознал с втората си съпруга Камила по време на мач по поло през 70-те години на миналия век.

Рисуване и четене

Чарлз обича да рисува акварели и продава литографии на свои творби с благотворителна цел – продажби, които му носят милиони лири.

На изложба на акварелите си в Лондон в началото на 2022 г. той обясни, че е избрал този начин на изразяване, тъй като намира фотографията за „незадоволителна“: „Това изисква най-интензивна концентрация и затова е едно от най-релаксиращите и терапевтични упражнения“, казва Чарлз, и допълва, че се „пренася в друго измерение“.

Той също така казва, че „няма илюзии“ за качеството на работата си.

Чарлз е автор на няколко книги, включително детската книга „Старецът от Лохнагар“ за възрастен човек, който живее в пещера близо до кралското имение Балморал в Североизточна Шотландия.

Трансилвания

Чарлз купува няколко къщи в Трансилвания – регион в Западна и Централна Румъния, известен най-вече като родното място на Дракула.

Той ги реставрира, като използва традиционни методи и мебели. Една от тях е превърната в къща за гости.

През 2015 г. той основава своя благотворителна фондация в Румъния, която има за цел да защитава културното и природното наследство на страната и да насърчава устойчивото развитие.

Чарлз се хвали, че е далечен роднина на принца от 15-и век, известен като Влад Цепеш или Дракула, и по собствените му думи носи „Трансилвания в кръвта си“.

fakti.bg