Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Варна спечели $25 000 безвъзмездна помощ за повишаване на уличната безопасност

Варна е един от 19-те европейски градове и единственият от България, които днес спечелиха по $25 000 безвъзмездна помощ от Bloomberg Philanthropies чрез инициативата Asphalt Art Initiative. Тя подкрепя проекти за подобряване на безопасността на улиците, съживяването на обществени пространства и ангажиране на гражданите.

Наградите бяха обявени на срещата на върха на глобалните градове Bloomberg CityLab 2022 в Амстердам, на която присъства кметът на Варна Иван Портних.

Проектът на Варна – „Използване на публичното изкуство за свързване на града“ (Using Public Art to Reconnect the City) е реализиран по инициатива на СНЦ “Пространствата на Варна“ (Varna Spaces), с участието на експерти от Община Варна и на САБ/КАБ Варна. Той трябва да бъде реализиран до края на 2023 г.

Основната цел е да се намали автомобилния трафик в пространството около “Севастопол”- между бул. „Княз Борис I“, бул. „Сливница“, ул. „Братя Миладинови“ и ул. „Любен Каравелов“. Централното разположение на зоната, наличието на голям човекопоток, художествена галерия, две училища, градски градини и на множество местни бизнеси са определили избора на това градско пространство. В рамките на предложението е планиран конкурс за артисти с опит в уличното изкуство, като победителят ще бъде определен от гражданите на Варна. Предвидено е подобряване градската среда с пешеходни пътеки и нови връзки между ларгото и другите улици в центъра на морската столица, което ще бъде първа стъпка за създаване на улица без автомобили, по която ще се движи само градски транспорт.

„Проектите за асфалтово изкуство са доказано евтин начин за градовете да оживят обществените пространства, да изградят общност и повишат безопасността“, каза Майкъл Р. Блумбърг, основател на Bloomberg Philanthropies и 108-ми кмет на Ню Йорк, който откри тържествената церемония в Амстердам.

„Благодаря на Bloomberg Philantropies за наградата! Прекрасно е, че проектът на Варна се нарежда до проекти на големите европейски градове! Заслугата за това е на нашите талантливи и инициативни млади хора! Варна е прекрасен, жив град, затова е важно да работим заедно за реализирането на такива идеи, водени от общата цел – да направим нашите улици по-безопасни за пешеходците, да дадем нов живот на обществените пространства“, коментира кметът на Варна Иван Портних.

barometar.net