Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.11.2022
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

В категория Светът

Зеленски е готов е да преговаря с Русия, но по украински условия

Президентът на Украйна Володимир Зеленски намекна, че е отворен за мирни преговори с Русия, смекчавайки отказа си да преговаря с Москва, докато президентът Владимир Путин е на власт, като същевременно се придържа към основните искания на Киев, обобщава Associated Press, цитирана от news.bg

Призивът на Володимир Зеленски към международната общност „да принуди Русия към истински мирни преговори“ отразява промяна в риториката. В края на септември, след като Русия незаконно анексира четири украински региона, той подписа указ, в който заявява „невъзможността за водене на преговори“ с Путин.

Но предварителните условия, които украинският лидер изброи късно в понеделник, изглежда не са приемливи за Москва, така че е трудно да се предположи как последните коментари на Зеленски ще допринесат за преговорите.

Зеленски повтори, че неговите условия за диалог са връщане на всички окупирани земи на Украйна, компенсация за щетите от войната и наказателно преследване на военни престъпления. Той не уточни как световните лидери трябва да принудят Русия към преговори.

Западните оръжия и помощ са ключови за способността на Украйна да се пребори с руската инвазия, която някои наблюдатели първоначално очакваха да разкъса страната с относителна лекота. Това означава, че Киев не може да пренебрегне начина, по който се гледа на войната в САЩ и Европейския съюз, според политическия анализатор Володимир Фесенко.

„Зеленски се опитва да маневрира, защото обещанието за преговори не задължава Киев с нищо, но дава възможност да се запази подкрепата на западните партньори“, каза Фесенко, ръководител на базирания в Киев независим мозъчен тръст „Пента Център“.

„Категоричният отказ за провеждане на преговори играе в полза на Кремъл, така че Зеленски променя тактиката и говори за възможността за диалог, но при условия, които правят всичко много ясно“, добави той.

Докато подкрепата за Украйна спечели силна двупартийна подкрепа в Конгреса на САЩ, нарастващата консервативна опозиция може да усложни това през следващата година, ако републиканците поемат контрола над Камарата на представителите на изборите във вторник.

Неотдавнашните коментари на републиканския лидер Кевин Маккарти, че законодателите няма да дадат „празен чек“ на Украйна, отразяват нарастващия скептицизъм на партията относно цената на подкрепата.