Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Покупки за Осми март? Колхозен пазар или хипермаркет – изберете сами

В навечерието на Деня на жената на дневен ред е дилемата къде да се пазарува – най-вече, ако се отнася за посрещане на гости у дома . Хипермаркети, квартални магазини? Все скъпо, ще кажете! – пишат във varnanovini.bg

И тук на помощ идва правилото, че на Колхозния пазар има всичко на социално приемливи цени. Справка в навечерието на Осми март показва, че няма да сбъркате, ако напълните кошницата оттам. А големите промоции могат да „се хванат“ наистина и от търговските вериги.

На Колхозния пазар пресните краставици са на цени между 3,50 и 6,50 лв. (всеки сам си „преценя“ от кои да купи), същото важи за доматите. В хипермаркетите няма такъв марж и ще трябва да се бръкнете над 5 лв. за килограм от този зарзават. Е, понякога се уцелват намаления, но не винаги.

Сухият лук се струва около 1,50 – 2 лв.\кг. Малко под тази цена са връзките копър, магданоз, пресен лук или чесън и марулите. Преди дни новина за 4 салатки за левче от пазар срещу 4 лв.\бр. от хипермаркет нажежи страстите, но подобен късмет за ниска цена обикновено се пада само в края на деня. Реалните цени са описаните по-горе.

Спретнахме салатите, можем да добавим, че се среща и патладжан за около 5 лв.\кг, както и тиквички, пипер (червен, зелен). Тези ставки са валидни за двете места, които коментираме, стига да си падате по кьопоолу.

За шопската салата твърдо изберете сирене от Колхозния пазар. Невероятно разнообразие между 10 и 14 лв. на легендарни марки – „Елена“, „Ситово“, „Родопея“, „Боженци“… Няма нужда да си вдигате кръвното с кутии, вакуум разфасовки и прочее недомислици (с или без добавена вода) от супера – вариантът за сирене е ясен. И пак внимавайте за промоции – тази седмица има някакви, които могат да свият разходите в отънелия ни бюджет.

С кашкавалите макар и големите вериги често да злоупотребяват с надценки на опаковани продукти, имат поне 2 – 3 артикула на пита между 14 и 20 лв. Същата е ситуацията на пазара, но изборът да вземем оттам често е въпрос на принципи и морал, защото стоката е предимно наша, родна. Маслинки пак „грабнете“ от Колхозния – има видове, които не сте и чували. Цените – приемливи, на популярните марки до 9 – 10 лв.\кг, но ако искате да има чушка или бадем в комплект – бръкнете се повече. Да споменем и гъби – хит са на пазара. Малко над 6 лв. е кралската печурка, а другата такава е под тази цена. Яйцата са 45 – 47 стотинки бройката и това изравни цените с други магазини.

Дойде ред да помислим за основното. Месо в изобилие има навсякъде, на Колхозния пазар (макар и да са Велики пости) може да избирате между свинско, телешко, агнешко и пилешко. Произходът е обявен като нашенски – цените – съответно малко над 10 лв.\кг, телешкото е до 20 лв., агнешкото – над 20. Има домашни наденици за около 14 – 15 лв.\кг. Пилетата държат твърдо около 7 лв. за килограм.

Няма как да скрием, че големите вериги продават под тези цени в момента. Можете да се сдобиете със свински пържоли под 10 лв., кило кайма за около 7 лв./кг, пилешки бутчета и пилета за около 5,50 лв.\кг. Но бъдете готови на произход на месото „Европейски съюз“. Решавайте сами.

Не е сезон на рибата, наближава Благовещение, и тогава подобни блюда са по-популярни. Но на пазара винаги има цаца (около 5 лв.), ципура (12 – 15 лв.), лаврак (около 17 лв.), калкан (няма да напишем цена), скумрия, и др. на тази основа. Свежи и готови за скара или пържене. В супермаркетите има тарелки на аналогични цени (с известни изключения, разбира се) и който бърза, може да пазарува оттам. На своя отговорност. Но пак казвам, рибната тема ще е по-популярна за 25 март.

Дотук сме го измислили, надявам се. Има и „зеленина“, и мръвка, сиренце, кашкавал. Дойде ред на плодовете – за десерт.

На Колхозния пазар се намират мандарини и портокали на около 2 – 3 лв.\кг, банани за 4,50 лв., ягоди – за около 7 лв./кг. В интерес на истината тази седмица този „зарзават“ е на сметка в хипермаркетите – до около 1,20 лв. портокали, 1,65 лв. мандарини, ще има и банани под 2,50 лв./кг. Тук портфейлът сочи конкретен избор.

Такива са цените за празника. Приятно празнуване. Цветя не купувайте в последния момент, че на пазара имат лошия навик да им вдигат сериозно цените навръх 8 март. Но сега имате избор с богат асортимент в големите търговски вериги.