Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Димитър Стоянов: Къро притежава доказателства срещу фактори в ГЕРБ и ДПС

Сайтът Bird.bg е намесен в изнесените от прокуратурата разговори, защото, от една страна, пред него е имало вероятност да говори един от задържаните – Дилиян Георгиев, а от друга – заради публикуваните от медията данни и документи, че Христофорос Аманатидис-Таки е пряко отговорен за смъртта на Ружа Игнатова.“

Това коментира пред „Дневник“ журналистът от сайта „Bird.bg“ Димитър Стоянов. Той потвърди, че неговият глас се чува на запис от среща, представен в четвъртък от прокуратура (от държавното обвинение не посочиха името му и само казаха, че е лице, за което има данни, че е журналист).

На специална пресконференция в четвъртък (16 март) главният прокурор Иван Гешев и други представители на висшето ръководство на държавното обвинение представиха сюжет, в който според тях се готви отстраняването на Гешев и е атака на мафията срещу държавата, защото в дома на задържан е намерен и списък с магистрати. В записи от флашки, които разпространиха, се твърди, че говори „човекът с прякор Къро“ и негови приближени, чува се за „Цецо от Белград“, имена на полицейски служители и други (всичко за представеното от прокуратурата – тук). По случая е задържан мъж с инициали Д.Г., зад когото според свързване с гледана мярка за неотклонение и други събития се разбира, че стои Дилиян Георгиев.

От държавното обвинение обясниха, че пускат и запис, в който журналист разговаря с Красимир Каменов-Къро, (по телефона) и друг негов приближен в ресторант в София. На записа се чува обсъждане на отстраняването на полицейски началник, като „Цецо от Белград“ (вероятно става въпрос за бившия банкер Цветан Василев, тъй като Гешев вметна, че всички се сещаме кой е) бил осигурил 400 хил. лв. за целта.

„На част от разговорите аз съм присъствал. На разговора, на който е изнесено твърдението, че има неидентифицирано лице, това съм аз. Не искам да коментирам кои са останалите“, заяви пред „Дневник“ Димитър Стоянов. Той каза, че не е криел, че иска оставката на главния прокурор Иван Гешев, но нито е организирал нещо в тази посока, нито е бил в разговор сред хора, които да правят това.

По думите му Дилиян Георгиев, представян от прокуратурата само с инициалите си Д.Г е задържан заради вероятността да даде интервю за Bird.bg. Попитан какво е щял да каже пред медията, Стоянов заяви: „Много неща“, но отказа подробности.

Преди време Дилиян Георгиев, заедно с един румънец, бяха арестувани и съдени по обвинение, че са изнудвали Делян Пеевски и почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

Стоянов коментира още, че никой нищо не им плаща, „водим труден живот, а медията ни се издържа от малко дарения“.

„Къро притежава доказателства за криминално минало за някои много сериозни фактори в ГЕРБ и ДПС. И ние се надяваме, че той ще ги огласи пред нас или друга медия. Обществото трябва да знае какви са тези хора“, каза още Стоянов, но не пожела да влиза в повече подробности, за да не говори от името на други хора.

По думите му споменатия от прокуратурата „Тони Парфюма“ е спомогнал „други лица да дадат важни показания пред високопоставени институции в чужбина“. Попитан за кои случаи са давали показания, Стоянов заяви „срещу Гешев, срещу Пеевски, Михаил Наумов (шефа на отдел „Убийства“ в националната полиция ) и бившият шеф на столичното следствие Петьо Петров-Еврото. Попитан дали свидетелствата са били свързани със случая „Осемте джуджета“ – поредица от разследвания, в които се разкрива как вероятно прокуратурата участва в заграбването на бизнеси – Стоянов каза, че става дума за „много по-голям случай“.

Веднага след пресконференцията на прокуратурата, от сайта Bird.bg публикуваха реакция във „Фейсбук“, според която „ключът към несвързаните брътвежи на Гешев и Ко.“ е тяхна статия, в която се твърди, че според една справка с агентурни донесения на МВР криптокралицата Ружа Игнатова е убита през ноември 2018 г. по поръчка на Христофорос Аманатидис-Таки, а в друга справка се обсъждат връзките на Таки с шефа на отдел „Убийства“ в националната полиция Михаил Наумов, който опънал чадър над него и групата му. Твърди се още, че двете справки са били иззети от касата в дома на убития на 25 март 2022 г. бивш шеф на „Криминална полиция“ във Второ районно полицейско управление в София Любомир Иванов. (За Михаил Наумов се споменава и в записите.

Красимир Каменов с прякор Къро е един от бившите шефове на ВИС-2. От години по неофициална информация той живее в ЮАР, но по-голямата част от легалния му бизнес е в България. Като негова собственост се сочи борсата в Слатина, позната като „Къра“, а с името му се свързват и концесии на плажове по морето.

През ноември 2022 г. при специализирана полицейска операция бяха претърсени борси, гаражи, паркинги, лични домове и офиси, свързвани с бизснесмена Красимир Каменов-Къро, предадоха тогава няколко медии, но след това нямаше официална информация за проверките.

„Къро и бившият му партньор Хрисотофорос Анаматидис-Таки са в нескрит конфликт, който се задълбочи около контрола на лабораторията за фитосанитарния контрол и „златния гьол“ на ГКПП „Капитан Андреево“, които първоначално бяха експлоатирани от Къро, но след това надделя Таки чрез Размиг Чакърян-Ами“, написа „Капитал“ по повод пресконференцията на прокуратурата.